понеділок, 01 травня 2017 05:05

"Після другої операції почав читати вивіски на магазинах. Помітив, як змінилися баба й дід"

Автор: Денис Скриль
  Головний лікар центру ”Іріс” Тетяна Д’яконова: ”Планували, що хлопець бачитиме на 30–40 відсотків, але реальні цифри свідчать про 80 відсотків зору за два тижні після операцій”
Головний лікар центру ”Іріс” Тетяна Д’яконова: ”Планували, що хлопець бачитиме на 30–40 відсотків, але реальні цифри свідчать про 80 відсотків зору за два тижні після операцій”

12-річний Антон Курочка з села Михайлівка Диканського району Полтавської області має вроджену катаракту. Лікарі офтальмологічного центру "Іріс" у Полтаві зробили йому дві операції. Дитині повернули зір.

— Від народження погано бачив. А три роки тому почав зовсім сліпнути. Пересів за першу парту. Коли читав із дошки, то вмикали світло. Бачив лише боковим зором, а прямо — ні. Було неприємно, адже люблю фізкультуру й сумував за футболом. Однокласники допомагали в школі, з домашніми завданнями. Я вчуся на відмінно. ­Чекав операції, не боявся. Бо лікарі все пояснили. Після другої операції почав читати вивіски на магазинах. Помітив, як змінилися баба й дід. В класі роздивився багато гарних дівчат. Хочу стати поліцейським, щоб стежити за порушниками на дорогах, — розповідає Антон.

— Наша радість була ­безмежна. Тато Антона зовсім не бачить від народження. Ми злякалися, що й онук осліпне. Через проблеми із зором він у холодильнику не міг узяти продукти, — каже дід 69-річний Іван Курочка. — Такі операції роблять у Києві, але дорого. Наша родина не могла собі дозволити. Аж одного дня донька прочитала про "Іріс" у "Газеті по-українськи". Записалися на прийом. Тепер онук добре бачить, тягнеться до комп'ютера. Але не дозволяємо сидіти багато часу.

В клініці Антону поставили штучні кришталики в обидва ока.

— Хлопець мав центральну вроджену катаракту, яка протягом останніх трьох років прогресувала. Після детального обстеження прийняли рішення про операцію — факоемульсифікацію катаракти з імплантацією штучних кришталиків. Операцію виконали за моєю методикою на американському новітньому обладнанні через прокол в 1,8 міліметра, — говорить Тетяна Д'яконова, головний лікар центру "Іріс", офтальмолог вищої категорії. — Планували, що хлопець бачитиме на 30–40 відсотків. Але реальні цифри свідчать про 80 відсотків зору за два тижні після операцій. Прогрес хороший, є впевненість що зір відновиться до 100 відсотків.

При катаракті кришталик ока стає непрозорий і твердіє. Часто стаються несподівані зорові спалахи — від фар автомобілів або сонячного проміння. Через те, що світло в кришталику неправильно заломлюється.

— Катаракта — найпоширеніша причина втрати зору у світі. Якщо раніше це була хвороба літніх людей, то зараз значно омолодилася. Біда в тому, що хворі пізно звертаються. Вроджену катаракту потрібно оперувати якомога раніше. Бо з дитинства має нормально розвиватися зоровий аналізатор. Тобто мозок має бути готовий до отримання зображення. Якщо ж він їх не отримує, то просто забуває як це робити, — каже Тетяна Вікторівна.

Лікування катаракти змінилося з часом?

— Катаракту можна вилікувати лише хірургічно. Міфи про краплі лише зашкодять. Заміна кришталика знижує ризик виникнення іншої хвороби ока — глаукоми.

Які рекомендації дають офтальмологи для збереження зору?

— Після 40 років варто хоча б один раз на рік обстежувати зір. Після 50 регулярно перевіряти тиск в оці, щоб передчасно виявити розвиток глаукоми. Особливу увагу на зір потрібно звертати гіпертонікам і хворим на цукровий діабет.

В Україні маємо хорошу школу офтальмологів, яка нічим не поступається європейським. ­Вирізняє нас тільки низька культура людей, які не дбають про власне здоров'я. І фінансові проб­леми. Якщо в Литві або Німеччині за операцію в приватній клініці платить держава чи страхова компанія, то в Україні пацієнти мусять платити із власної кишені.

"Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0 (66) 197 30 31

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Тетяна Д'яконова зробила понад 20 тисяч операцій

Офтальмологічний центр "Іріс" оснащений найсучаснішим обладнанням для діагностики й лікування очних захворювань, зокрема катаракти. Приймають пацієнтів без направлень.

Тетяна Д'яконова раніше була головним офтальмологом Луганська. Тепер оперує в медзакладах України та Європи. Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтичну корекцію зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Зараз ви читаєте новину «"Після другої операції почав читати вивіски на магазинах. Помітив, як змінилися баба й дід"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі