понеділок, 18 лютого 2013 05:00

Під час бронхіту в горло прискають боржомі

Автор: фото з сайта www.daktik.at.ua
  Хворим на астму, бронхіт та схильним до застуд радять мати вдома небулайзери для розпилення рідких ліків
Хворим на астму, бронхіт та схильним до застуд радять мати вдома небулайзери для розпилення рідких ліків

Вінничанка 30-річна Тетяна Одинець під час вірусних епідемій робить дітям інгаляції. Пирскає в горло водою боржомі. Завдяки цьому малі рідше хворіють, одужують швидше.

— Син почав задихатися у рік. Тоді викликали "швидку". Діагностували стеноз, щось укололи. Порадили купити небулайзер — інгалятор для розпилення ліків. Треба мати під рукою, якщо таке повториться.

— Самим не можна призначати ліки для інгаляції, — зауважує  столичний пульмонолог Євген Симонець, 35 років. — Якщо є спазм у бронхах, не можна давати відхаркувальні або розріджувальні препарати. Розріджувати треба мокротиння. За необхідності додати відхаркувальні. При застудах найчастіше інгалюють соляно-лужною мінеральною водою "Поляна квасова", "Свалява", боржомі.

Застерігає при бронхітах і пневмоніях не дихати над картоплею і не користуватися паровими інгаляторами. Це призводить до розширення судин і притоку крові. Тому збільшується набряк слизової.

— До нас звернулася 50-річна жінка з правосторонньою пневмонією. До цього два тижні лікувалася вдома. Думала, що має бронхіт чи вірусну інфекцію. Робила парові інгаляції, сама приймала відхаркувальні. Мала набряк слизової, який від інгаляцій зріс. Пацієнтка почала задихатися. Я порекомендував купити небулайзер і робити соляно-лужні інгаляції. За три дні їй покращало, знизилася температура.

Рекомендує користуватися компресорним небулайзером. Такі є в поліклініках у фізкабінетах. Це пристрій, який розпилює рідкі медикаменти. Полегшує лікування фарингітів, бронхітів, пневмоній. З небулайзером одужують удвічі швидше. Такі інгаляції знімають набряки і запалення, полегшують дихання.

— Якщо в родині часто хворіють, однозначно треба мати такий апарат удома. Ліки майже не всмоктуються в кров і не шкодять іншим органам.

Для дітей до інгаляторів є спеціальна маска з пластиковою трубкою. Малюків, які неспокійні чи плачуть, достатньо потримати біля увімкненого розпилювача.

Небулайзером знімають напади ядухи при астмі та хронічному бронхіті. Препарати випускають в ампулах для інгаляторів.

— Запалення виникає у віддалених відділах легень і бронхів. Щоб усунути напад і загострення, потрібно якнайшвидше доставити туди ліки. З небулайзера частинки препарату потрапляють навіть у звужені бронхи. Тоді хворі рідше потребують госпіталізації.

Курці дихають відхаркувальними травами

Інгаляції з небулайзера полегшують курцям хронічний ранковий кашель і допомагають лікувати бронхіт.

— Запалені бронхи у курців набрякають, звужуються і спазмуються. Легені розширюються, в них порушується кровообіг. Бронхи стають беззахисні перед інфекцією. Поступово розвивається хронічний бронхіт. Інгаляцію роблять соляно-лужними водами або відхаркувальними травами. Тоді краще відходить мокротиння. Ліки рівномірно розподіляються по поверхні запалення. Дихальні шляхи очищуються.

 

Зараз ви читаєте новину «Під час бронхіту в горло прискають боржомі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі