середа, 18 травня 2011 06:15

Пересадка обличчя коштує 300 тисяч доларів

Автор: фото: REUTERS Brian Snyde
  Далласові Ваєнсу із американського міста Форт-Верт пересадили обличчя. Він погодився на операцію заради доньки. Хотів, щоб вона його не соромилася
Далласові Ваєнсу із американського міста Форт-Верт пересадили обличчя. Він погодився на операцію заради доньки. Хотів, щоб вона його не соромилася

Американець 25-річний Даллас Ваєнс із міста Форт-Верт вперше з'явився на людях після повної пересадки обличчя. Її провели шість тижнів тому.

2008-го Даллас обгорів, коли ремонтував високовольтну лінію. Йому випалило очі, очниці заросли. За два роки обличчя стало майже пласким. Даллас Ваєнс погодився на операцію заради доньки 3-річної Скарлет. Хотів, щоб вона не соромилася батька.

30 лікарів за 17 год. пересадили американцю ніс, губи, лицьові м'язи, шкіру і волосся від анонімного донора. Хірурги обіцяють повне відновлення нервових імпульсів. Кажуть, пацієнт матиме нормальну міміку.

— Найцікавішими будуть наступні півроку, коли обличчя почне відживати і Даллас відчуватиме дотики, — говорить керівник операції 40-річний пластичний хірург Богдан Помахач із лікарні "Брігем енд Вуменс" у Бостоні.

У Ваєнса відновився нюх.

— Перший запах, який я відчув — лікарняна лазанья. Вона пахла чудово. Я знову вчився сякатися і чхати. Відчуття цілком природні, так, ніби це моє власне лице, — розповів Даллас журналістам.

Операція коштувала $300 тис. Гроші заплатило командування армії США, яке планує у майбутньому пересаджувати обличчя пораненим солдатам. Це друга така операція у світі. Першу зробили жінці у Франції 2005 року. Їй пересадили лице частково. Повну пересадку вперше зробили торік в Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «Пересадка обличчя коштує 300 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі