середа, 07 травня 2008 17:24

Пасивне куріння викликає бронхіт

Киянка Ніна Андріївна, 53 роки, почувається зле через тютюновий дим. Жінка працює інженером, сидить із колегою та майстром в одній кімнаті. Чоловік багато курить.

— Вік за п"ятдесят проблемний, — розповідає Ніна Андріївна. — У цей час і хвороби всі загострюються, і гормональні зміни в організмі починаються. Тим більше, у мене проблеми із щитовидною залозою. Двадцять вісім років тому перенесла операцію.

Каже, через цигарковий дим з"явилася задишка, погане самопочуття, серце поколює. Психолог підтвердив, що тютюновий дим провокує стрес. У віці за 50 жінка чутливіша до запахів.

Терапевти та пульмонологи стверджують, що пасивне куріння загострює хронічні недуги. Погіршується зір, можливий інсульт.

— Серцево-судинних хвороб менше, а от легеневі швидко активізуються, — пояснює Василь Мельник, 58 років, заступник директора Інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Яновського АМНУ. — Зокрема хронічний бронхіт. Причому як у курців, так і у тих, хто пасивно вдихає дим. Це доведено дослідженнями.

Гормональний збій лікар пов"язує із віком Ніни Андріївни.

— Аби довести, що жінка потерпає від диму, варто зробити електрокардіограму та перевірити дихальну систему, — говорить Мельник. — Але боротися треба із начальником. Є закон, за яким для куріння мають виділити окрему кімнату.



Де перевіритися

Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Яновського АМНУ розташований у Києві на вул. М. Амосова, 10. Тел.: (044) 275 2118 або 275 2700

Київська міська туберкульозна лікарня N 1: м. Київ,  Харківське шосе, 121/3. Тел.:(044) 560 89 87. Тут у пульмонологічному відділенні приймає Василь Мельник.

Зараз ви читаєте новину «Пасивне куріння викликає бронхіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі