середа, 10 серпня 2011 06:00

Овечий жир п'ють із двома ложками горілки

Автор: фото: Олександра Лісконог
  ”Люблю прийти після роботи й дивитися, як вівці їдять, труться одна об одну, повільно ходять двором. Утому як рукою знімає”, — каже Роман Бойчук із села Космач Косівського району Івано-Франківщини. Він започаткував новий метод лікування — вівцетерапію
”Люблю прийти після роботи й дивитися, як вівці їдять, труться одна об одну, повільно ходять двором. Утому як рукою знімає”, — каже Роман Бойчук із села Космач Косівського району Івано-Франківщини. Він започаткував новий метод лікування — вівцетерапію

У гірському селі Космач Косівського району на Івано-Франківщині практикують овітерапію — лікування вівцями. Цієї весни її започаткувала місцева родина Бойчуків після знайомства з професором Подільського аграрно-технічного університету Іваном Тимофійшиним. Той відпочивав у Космачі. Досліджує вівчарство, а в Бойчуків двоє дітей — медики.

— Раніше я працював лісником. Коли втомлений приходив із роботи, любив дивитись, як вівці їдять, труться одна об одну, повільно ходять двором. Утому як рукою знімало. Поліпшувався настрій, — розказує 48-річний Роман Бойчук. — Щодня вживаю 100 грамів бринзи. У ній є хімічні елементи, що зменшують холестерин у крові. Жентиця, яка виходить, коли виробляють бринзу, теж помічна. Старожили називають її гуцульським пивом. Вип'єш — і відчуваєш приплив сили. Знімає втому, втамовує спрагу і на шлунок добра. Овече масло допомагає при забоях, переломах чи коли ломить кістки. Як на погоду боліти суглоби починають, мащу ним на ніч і теплов фустков зверху замотаю, аби не чути запаху. Якщо болить голова, мащу ним, зверху кладу вовну і зав'язую.

М'ясо молодих овець радить споживати чоловікам для поліпшення потенції.

— А жир лікує при бронхіті й астмі. Лиш починається кашель, додаю у молоко ложку лою і жменьку соди. Корисний і при виразках кишечника. Добре упродовж трьох тижнів натще вживати ложку лою з двома ложками доброї горілки. Потім зробити два тижні перерви. Але не переборщувати, бо він тяжкий на печінку.

Вовна зігріває суглоби та поперек. Колись у шкуру ягняти закутували недоношених дітей, щоб вигрівались, як у лоні матері. Вівці виділяють піт, у якому є сірка, жирні кислоти та бактерицидний ланолін.

— Вовною лікую радикуліт. Цього мене навчив дід. У травні у нас гостювала пані Катя з донькою. Приїхали з Києва на гори подивитися. На другий день її так зловив поперек, що ходити не могла. З непареної вовни на вечір робив їй на крижі обмотку. Вона вигріває дуже. Поклав хвору на овечу шкіру і вкрив вовняним пледом. За п'ять днів бігала, як молода, а їй уже за 60 було.

Зараз ви читаєте новину «Овечий жир п'ють із двома ложками горілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі