— Торік так гульнули на шашликах, що тепер боюся вже й вибиратися в ліс. Щоб не витрачати час на маринування, купили пластикове відерце м'ясця, — розповідає киянка Інна Мирвода, 35 років. — Отруїлася шашликом уся родина. У мене була блювота, а в решти пронос. Активоване вугілля не допомогло. Випила содового розчину і попустило.
— Пікнік, крім задоволення, може принести й неприємності. Зокрема, отруєння, — каже столичний інфекціоніст Михайло Коваль, 40 років. — Не варто купувати м'ясо в готовому маринаді. Несвіжість маскують запахом спецій. Хоча буває, що економлять і на них та сиплять дешеві підсилювачі смаку.
Уживання такого продукту викликає нудоту, діарею, високу температуру, слабкість і головний біль.
— Ще гірше, якщо їсти шашлик із майонезом. Він швидко псується, на відміну від гірчиці і кетчупів. Головне — не переїсти із м'ясом ранніх овочів. Ними зараз отруїтися найлегше, бо містять нітрати. А ось алкоголь пити можна. Краще червоне вино і не більш як склянку, інакше гастрит і запалення підшлункової гарантовані.
Багаторазові блювання і діарея можуть викликати зневоднення. У такому разі варто випоювати хворого розчином для промивання шлунку. Цей порошковий засіб продають в аптеках або можна приготувати самому. У літрі кип'яченої води розвести 2 ст. л. цукру і по чайній — солі й харчової соди. Вживати, доки замість блювоти не піде чиста вода.
— Щоб захиститися від дії канцерогенів, слід м'ясо вимочити в кислому розчині. Ідеальний маринад — оцет, сіль, цибуля і спеції. Від зараження глистами убезпечить тривале прожарювання на вогні, — додає інфекціоніст.
Коментарі