вівторок, 20 листопада 2012 06:00

Оливкову олію п'ють для зміцнення кісток

— У жовчному міхурі знайшли два камені по півсантиметра кожний. Лікар порадив щодня вживати оливкову олію, щоб швидше їх вивести, — каже киянин Владислав Іващенко, 48 років.

— Рік тому на конференції розповідали, як камінь із жовчного міхура зменшився удвічі, коли його поклали у склянку з оливковою олією на три доби, — каже столичний дієтолог 53-річна Лариса Чопенко. — Будь-яка олія в малій кількості стимулює жовч рухатися по каналах. Це допомагає вивести малі камені й пісок.

Рекомендує 3 ст. ложки на добу з їжею або одну натще за півгодини до сніданку. Оливкова олія покращує стан судин, надає сил при втомі, підсилює апетит.

— 40-річний пацієнт скаржився, що за рік мав чотири переломи. То руку зламає, то ногу. У раціон додав таблетки кальцію, щоб укріплювати кістки. Крім цього, призначила йому щодня три-чотири столові ложки оливкової олії — вона допомагає кальцію засвоїтись.

Лляна олія знижує холестерин. Містить кислоти Омега-3 і Омега-6. Вони знімають запалення шлунка та кишечника.

— У льняної олії є недолік — навіть у холодильнику окислюється за три тижні. Тоді її вживати не можна. На ній не варто смажити, бо при нагріванні виробляється канцероген. Це підвищує ризик захворіти на рак у 10 разів.

На добу радить їсти не більше 1-2 ст. ложок. Найкраще додавати у салат раз на день або пити зранку.

— У Франції давно заборонили продавати лляну олію у пляшках. Замість цього купують насіння льону, також — зародки вівса і пшениці. Там кислоти зберігаються краще, не окислюються, доки не гріти. Перед вживанням насіння льону можна лише настояти ніч у воді, але не варити.

Набубнявілі зерна їдять зранку

по 1-2 ч. ложки. Так їх можна приймати роками.

— Соняшникова олія при підвищеному холестерині не допомагає. Вона, навпаки, сприяє  відкладанню жирів. Її краще замінити на оливкову. Пацієнтка казала, що ретельно стежить за рівнем холестерину. Запитала, що вона для цього робить. Каже, не їсть смаженого і додає у салат нерафіновану соняшникову олію. Купує ту, де на упаковці написано "не містить холестерину". Насправді, це рекламний трюк. У жодній нема холестерину. Його багато лише в тваринних жирах.

Зараз ви читаєте новину «Оливкову олію п'ють для зміцнення кісток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі