понеділок, 19 серпня 2019 01:00

Нещеплених дітей не братимуть у школу і садок

З 1 вересня нещепленим дітям заборонять відвідувати дитячий садок та школу. Таке рішення прийняло Міністерство охорони здоров'я та підтвердив Верховний суд України. Винятком є діти з алергією на курячий білок, що входить до складу більшості вакцин.

— Щеплення — надійний оберіг, який держава дає батькам безкоштовно, — розповідає Федір Лапій, 44 роки, головний дитячий імунолог Києва. — З початком навчального року ризик захворіти зростає, тому важливо, щоб діти були вчасно щеплені. Вакцинація не захищає на 100 відсотків від хвороби, але протікатиме вона набагато легше.

В Україні оновили Національний календар профілактичних щеплень відповідно до рекомендацій ВООЗ та міжнародної практики. Згідно з ним, діти до 6 років мають бути щеплені від гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і ХІБ-інфекції. У 6-річному віці роблять повторну вакцинацію від дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

— Щеплення можна робити, коли в дитини немає гострої інфекційної хвороби — нежитю, проносу, висипань чи підвищеної температури. Вакцина — це навантаження на імунітет. Щоб відреагувати на щеплення і виробити достатню кількість антитіл, організм має бути здоровий. Нога в гіпсі не є протипоказанням до щеплення. Якщо інфекційна хвороба протікає з нормальною температурою і не перевантажує імунітет — це теж не є протипоказанням.

Не треба готувати дитину до щеплення. Хіба що не давати напередодні нових продуктів, аби не пошкодити кишкову мікрофлору. Що менше навантаження на травлення, то легше переноситься щеплення.

Дітям до 12 років внутрішньом'язеві вакцини вводять у стегно. Там немає підшкірної клітковини, вакцина одразу потрапляє у м'яз. При уколі в сідницю високий ризик того, що вакцина не дійде до м'язів. Можна потрапити у сідничний нерв.

— Підіть на вакцинацію з чоловіком і нехай він почекає з дитиною надворі, доки ви сидите в черзі. Так малюк не підчепить інфекцію. Після щеплення потрібно прогулятися на свіжому повітрі. Можна напоїти дитину водою, компотом із сухофруктів, фруктовим або ягідним чаєм.

Після щеплення нормальним є підвищення температури, відмова від їжі, в'ялість. Так організм виробляє імунітет до хвороби. Ускладненням вважають судоми, непритомність, висипання, нагноєння рани на місці вакцинації.

Зараз ви читаєте новину «Нещеплених дітей не братимуть у школу і садок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі