пʼятниця, 28 травня 2010 03:53

На зуби накладають пластини завтовшки з ніготь

Автор: фото: Софія Задорожна
  Стоматолог столичної клініки ”Медлайф еталон” Валерій Цеба ставить пацієнтці керамічну вкладку. Каже, вона краща за пломбу, бо не темніє, не стирається, не накопичує нальоту і служитиме 20 років
Стоматолог столичної клініки ”Медлайф еталон” Валерій Цеба ставить пацієнтці керамічну вкладку. Каже, вона краща за пломбу, бо не темніє, не стирається, не накопичує нальоту і служитиме 20 років

У стоматологічній клініці "Медлайф еталон" на просп. Оболонському, 14 у Києві пацієнтам роблять вініри. Це тонкі керамічні пластини, які кріплять на зовнішню поверхню передніх зубів. Для цього знімають незначний поверхневий шар емалі. Зазвичай вініри ставлять, коли потрібно змінити або відновити форму, колір зубів, зменшити проміжки між ними.

— Вініри використовують лише для передніх зубів. Вони нагадують накладні нігті, — каже стоматолог із "Медлайф еталон" 28-річний Валерій Цеба. — Раніше замість них використовували фотополімерні пломби. Та з часом виявили, що пломби мають багато недоліків. Наприклад, втягують харчовий пігмент. Вони темніють від кави, сигарет, червоного вина. Вініри ж навіть за багато років матимуть первинний колір. Ще одна перевага вінірів — їх не потрібно полірувати. Пломби, натомість, вимагають полірування хоча б раз у рік. Інакше видно їхні контури, і вони втрачають блиск. Керамічні пластини також не чутливі до холоду та різких смаків. Вони міцні, тому служитимуть довго.

Лікар каже, 80% українських зірок мають на зубах вініри.

— До нас часто звертаються артисти шоу-бізнесу, спорту. Є й багато простих людей, яким потрібна голлівудська усмішка. Зазвичай просять змінити фронт, тобто 12 передніх зубів.

На задніх зубах фотополімерні пломби замінюють керамічними вкладками. Це мікропротези, які виготовляють у лабораторії. Таку послугу столичні клініки почали надавати років п"ять тому, тоді, як у світі — близько 10.

— Вкладки роблять переважно у вузькоспеціалізованих клініках, де є ортопеди, терапевти і свої лабораторії. Ставлять їх, коли зруйновано більше, як дві поверхні зуба. Коли менше, можна обійтися фотополімерною реставрацією. Загалом зуб має п"ять поверхонь. Головне, аби був здоровий корінь. Спершу ми робимо відбиток зуба, тоді лікуємо його. Вкладку ставимо за другим заходом. Пацієнт тим часом носить тимчасову пломбу, пластмасову вкладку чи коронку. У жодному разі не відпускаємо пацієнта з обпиленими зубами, як це робили за радянських часів. Зуб може зламатися, зміститися, інфікуватися, адже він відкритий.

80 відсотків українських зірок мають на зубах вініри

Вкладку можна поставити навіть у найменшу дірку. Вона втричі довше тримається, аніж звичайна пломба, не темніє, не стирається, не накопичує нальоту. Служитиме до 20 років.

— Лабораторна робота точніша. Ортопед ідеально проробляє кожну западину, виступ. Це вкрай важливо для прикусу. Під пломбою часто виникає вторинний карієс, бо вона зменшує свій об"єм під час полімеризації десь на 1 відсоток. Цього досить, аби утворилася мікротріщина, куди потрапляє інфекція. Якщо карієс між зубами, то фотополімер може стиратися, бо зуби живі й мають фізіологічну рухомість. У щілину потрапляє їжа, виникає хронічне запалення ясен, руйнується кістка. А вкладка не стирається ніколи. Ще одна з  переваг кераміки, що вона не токсична для зуба та прилеглих тканин.

Валерій Цеба радить не робити керамічних вкладок людям, молодшим 21 року. Доки повністю не сформується кістка щелепи.

Керамічна вкладка у "Медлайф еталон" коштує 1349 грн. Це на 10–20% дорожче від фотополімерної реставрації зуба.

Зараз ви читаєте новину «На зуби накладають пластини завтовшки з ніготь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі