пʼятниця, 20 грудня 2019 05:35

На Україну насуваються чотири штами грипу

Автор: mk.ru
  Для грипу характерний стрімкий розвиток. Температура різко  зростає  до 40  градусів, з’являється сухий кашель
Для грипу характерний стрімкий розвиток. Температура різко зростає до 40 градусів, з’являється сухий кашель

Протягом минулого тижня на грип і ГРВІ в Україні занедужали 175 тисяч осіб, зокрема 120 тисяч дітей. Із 1 жовтня щеплення від грипу отримала 208 551 людина — удвічі більше, ніж за весь минулий рік.

Лікарі та епідеміологи очікують два сплески захворюваності — у грудні та на початку лютого.

— Щосезону штами грипу змінюються. Це заважає організму виробити імунітет, — говорить Вік­торія Тимчик із Закарпатського лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України. — Цього року очікуємо чотири штами. Новими для нас є "Канзас" і "Брісбен". Не можемо передбачити, який захопить територію України.

Штами "Канзас" і "Брісбен" належать до групи А. Такі мають яскравіші клінічні ознаки, проходять агресивніше.

— Небезпечніший "Канзас", — каже Вікторія Тимчик. — Спричиняє хвилю важких респіраторних захворювань із високою смертністю. В групі ризику — нещеплені люди пенсійного віку. Основна група ризику штаму "Брісбен" — діти, вагітні, люди працездатного віку з хронічними недугами — діабетом, бронхіальною астмою та ожирінням.

Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом.

— Джерелом інфекції є хвора людина, — розповідає столичний епідеміолог 50-річний Олександр Сторожук. — На грип не захворієш, перемерзнувши чи промочивши ноги. Характерна ознака недуги — стрімкий розвиток за добу після проникнення збудника в організм. Температура різко зростає до 40 градусів, з'являється сухий кашель. Можлива поява нежитю, почервоніння горла, головного болю, млявості.

Найбільший ризик зараження при контакті з хворим виникає в закритому приміщенні.

— Надворі важко заразитися, — говорить Сторожук. — Кажу пацієнтам, що сонце, повітря та вода — найкращі друзі. Загартовування, вологе прохолодне повітря та сонячні ванни зроблять організм стійкішим до вірусів.

Грип провокує набряк легень, серцеву недостатність, бронхіт або запалення легень.

— З віком серце та легені гірше працюють, тому в літніх людей ускладнення грипу можуть призвести до смерті.

Особливо небезпечний він для вагітних. Загострюються хронічні захворювання дихальних шляхів, нирок і серцево-судинні. Жінкам при надії підбирають лікування індивідуально. Більшість протигрипозних засобів їм протипоказані.

У першому триместрі можлива загроза викидня.

— Як вплине вірус грипу на майбутню дитину — залежить від терміну вагітності, — каже Сторожук. — До 12 тижнів можуть неправильно сформуватися органи плода. Наприклад, будуть вади нервової системи. На пізніших термінах вірус може спричинити інфікування плода, загрозу викидня. Або пошкодити плаценту.

Люди із групи ризику мають зробити щеплення від грипу. Воно знижує ризик захворювання та попереджує розвиток ускладнень.

— Один укол із вакциною замінить тижневий прийом противірусних засобів. Не треба плутати з антибіотиками, при грипі вони шкодять. А противірусні препарати сприяють пом'якшенню симптомів і прискоренню одужання. Зменшують ризик ускладнень.

При грипі корисний курячий бульйон. Містить антиоксиданти, що підвищують активність білих клітин крові. Ті захищають організм від вірусних і бактеріальних інфекцій.

Варто їсти приготований на бульйоні овочевий суп. Також пити не менше 3 л рідини на добу. Морси, соки, чаї й вода очищають організм зсередини. Цукерки та тістечка пригнічують імунітет, знижують активність антитіл. Солодощі руйнують в організмі селен, необхідний для нормальної роботи захисної системи.

Зараз ви читаєте новину «На Україну насуваються чотири штами грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі