четвер, 10 лютого 2011 14:16

Мозок зберігає звуки лише три роки після втрати слуху

Лікар-сурдолог Центру слуху Володимир Гаврилюк стверджує, що у 10% випадків втрачений слух можна повернути хірургічним шляхом. У решти корекція порушень слуху можлива за допомогою сучасних слухових апаратів.

— Якщо ви або хтось із ваших близьких почали недочувати, негайно йдіть до лікаря, — радить Гаврилюк. — Зволікання може обернутися втратою розбірливості мови. Людина не зможе аналізувати звукову інформацію. А це вже трагедія. Якось рідні привезли з віддаленого села дідуся. Кажуть, похрипли кричати до нього. Із допомогою комп'ютерної програми ми підібрали йому слуховий апарат. Але марно: чути він чує, а нічого не розуміє. Все, кажу, купіть дідусеві блокнот, почепіть олівець на шию і пишіть йому, коли хочете щось сказати. Бо навіть найсучасніший цифровий слуховий апарат "Отікон" за 25 тисяч гривень йому вже не допоможе.

З людьми з проблемами слуху лікар працює 24 роки. Каже, що нескорегована втрата слуху не лише погіршує якість життя. Оскільки слухові нерви не виконують своєї функції і звукові сигнали більше не надходять до головного мозку, він "забуває" звуки і не розуміє їх. Слуховий центр мозку зберігає звуки три роки після втрати слуху. За п'ять-сім років розбірливість мови зникає назавжди.

Кілька останніх місяців вінничанин 38-річний Андрій Ткаченко почав казати про погіршення слуху:

— Рік тому я попав в аварію. Отримав серйозну черепно-мозкову травму. Помітив, що став недочувати. Думав, що пройде, але ні. Коли говорив з людьми, по кілька разів перепитував. Телевізор приходилося на всю громкость включати. А як дзвонив мобільний, з усієї сили телефон до вуха прижимав.

Ткаченко звернувся в Центр реабілітації слуху обласної лікарні ім. Пирогова. Йому зробили аудіограму, щоб визначити вид і ступінь втрати слуху. Аудіометричні тести допомогли підібрати необхідний апарат та його настройки.

— Як на світ народився після діагностики та правильного призначення апарата, — радіє Андрій. — А то вже в депресію почав впадати.

У кабінеті слухопротезування Центру є близько 100 моделей — від найпростіших лінійних до сучасних автоматичних і цифрових. Порушення слуху у кожного пацієнта має свої особливості. Тож вибір слухового апарата має бути індивідуальним. Неправильно підібраним можна завдати акустичної травми і більше погіршити ситуацію. Придбані у Центрі реабілітації слуху пристрої забезпечені гарантійним і післягарантійним сервісним обслуговуванням. Тут можна і відремонтувати зіпсований апарат.

Інвалідів, пенсіонерів, дітей та студентів, які потребують слухопротезування, беруть на облік для безкоштовного забезпечення слуховим апаратом за рахунок місцевих та районних бюджетів.

Зараз ви читаєте новину «Мозок зберігає звуки лише три роки після втрати слуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі