понеділок, 04 березня 2013 05:00

"Метався по квартирі з кутка в куток і рвав на собі волосся"

Автор: фото з сайта www.gorilka.ua
  Хворі на алкогольну залежність п’ють з ранку до ночі. Щойно зупиняться, починається ”ломка”
Хворі на алкогольну залежність п’ють з ранку до ночі. Щойно зупиняться, починається ”ломка”

Столичний юрист 48-річний Леонід Литвинов почав зловживати спиртним два роки тому після скорочення на роботі. Цієї зими два місяці лікувався від алкоголізму.

— Тоді, щоб не сидіти на шиї в дружини, влаштувався роздавати рекламки біля метро. Вечорами став випивати з друзями. За пару місяців пив сам. Став ходити в магазин не по хліб, а по горілку, — розповідає Леонід.

Три місяці пив щодня, підробіток покинув. Через півроку міг думати лише про алкоголь.

— Як удень не вип'ю, починалася "ломка". Руки тряслися, у голові паморочилося. Страшенно боліли скроні. Весь час чогось боявся, а чого — сам не знав. Метався по квартирі з кутка в куток і рвав на собі волосся. Тіло все боліло, всередині щось ніби переверталося. Дружина постійно плакала, та я не звертав уваги. Усе навколо сприймав, як за завісою. Думав лише, де дістати горілки.

Ночами прокидався через те, що чув голоси.

— Мене кликала мати, яка давно померла. Прокидався в холодному поту, випивав і знову завалювався спати. Донька моя 17-річна дуже гарно малює. На всіх конкурсах перемагає. Напився й назвав її халтурницею. Уже потім просив у неї пробачення, ставав на коліна.

Дружина Леоніда викликала швидку допомогу, коли він знепритомнів на кухні. Лікарі поставили чоловікові крапельницю й повезли у приватну наркологічну клініку.

— Марив, виривався. Мусили прив'язати до ліжка, — розповідає столичний нарколог Іван Засуха, 51 рік. — За добу оговтався, але був блідий, зі скляними очима. Ні з ким не говорив, сидів понурий. Але давав себе лікувати, це найголовніше. Більшість не даються — починають битися, кричати. Якщо алкоголік сам не схоче видужати, ніякі ліки не допоможуть.

Чоловіка лікували препаратами три тижні. Медикаменти пригнічували залежність

— Півтора місяця мене переконували кинути пити назавжди. Спершу нічого не пам'ятав, почав розуміти за тиждень. Тіло продовжувало трясти, усередині все переверталося. Допомогли ліки. Вирішив покинути той жах. Як вийшов із лікарні — перестав пити вино, горілку, навіть безалкогольне пиво. Запах і смак напою, вид пляшки, нагадують про алкоголь. Зараз до алкоголю байдужий, а тоді міг зірватися, — додає Леонід.

Психіатр пояснював, що найменша випита чарка запускає механізми, що "приспалися". Тоді алкоголік знову відчуватиме ломку, блюватиме і кричатиме на рідних.

У чоловіка діагностували першу стадію алкоголізму. Таким хворим легше відмовитися від алкоголю.

— Запою він жодного разу не мав. Таке буває пізніше. Запій починається з малої чарки, алкоголік не може зупинитись і п'є з ранку до ночі. Як перестане пити — настає ломка, — додає лікар.

Тоді порушується робота всіх органів. Може статися набряк легень, бо організм виводить спирт через легеневі альвеоли. Коли алкоголю багато, легені не витримують навантаження й набрякають. Алкоголіки часто помирають від інсульту. Спирт роз'їдає підшлункову і кишечник.

 

П'ють за першу суботу тижня

— Спершу людина випиває малими дозами. В мозку виникає стійка асоціація: "спиртне-задоволення", — каже нарколог Іван Засуха. — Згодом п'ють все більше, знаходять виправдання — день народження троюрідного племінника, перша субота тижня.

Зазвичай залежність настає за півроку-рік. Якщо в роду були алкоголіки — то за два-чотири місяці.

— Щодня організм потребує вітамінів, мінералів. Алкоголь швидко стає необхідним, часткою організму. Тіло просить алкоголю, наче вітамінів. Перелаштовується назавжди. Тому алкоголізм і наркоманія — невиліковні діагнози. Можна кинути пити за допомогою лікарів чи родичів. Не підсипайте алкоголікам порошків для відрази, бо хімія лише посилить отруєння.

Зараз ви читаєте новину «"Метався по квартирі з кутка в куток і рвав на собі волосся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі