вівторок, 06 вересня 2016 05:20

"Люди їздять розбитими шляхами, грижі випадають"

 

— Був у нас пацієнт із Дебальцевого. Мешкає на лінії розмежування, але приїхав з українським паспортом, — розповідає Ігор Курілець, нейрохірург Міжнародного центру нейрохірургії. — Мав міжхребцеву грижу. Лікувався сім місяців. В'ячеславу всього 30 років, а прийшов до нас на милицях.

Чоловік випробував усі методи лікування.

— Робили йому витяжки, голки ставили, масажі. Хіба п'явок не чіпляли. Тільки гіршало. Нагнеться чи вода холодна в душі бризне, ногу схопило й не відпускає. Чоловік змучився. Кожні дві години колов собі знеболювальне. Біль починається в попереку, віддає в ноги. Ходити не міг. Я подивився на знімки, почав говорити про операцію. В'ячеслав одразу погодився. Навіть трьох хвилин не розмовляли. Забрали його в операційну й за 20 хвилин прооперували.

Грижу міжхребцевих дисків часто мають люди, які піднімають важке або працюють сидячи. Це навантажує хребет.

— В'ячеслав — підприємець. І тяжке піднімав, і ящики носив, і машиною керував. А на Донбасі дороги дуже розбиті військовою технікою. Йдуть бронетранспортери, танки, важка артилерія. Люди їздять тими розбитими шляхами, грижі випадають.

Операції потребують не більш як 10% гриж міжхребцевих дисків. Показами до неї стають біль, відмова функцій ніг, органів таза.

— Операція — це дієвий метод. Вона нетривала, мікрохірургічна. Під мікроскопом забезпечуємо доступ до грижі й затиснутих нервів. Під час втручання хірурги використовують спеціальний рентгенівський апарат. Він дозволяє точно визначити місце розташування грижі. Ризики при ній становлять не більш як один відсоток. Увечері В'ячеслав вже ходив. Наступного дня поїхав додому. Часто люди бояться, що грижа випаде повторно. Справді, у чотирьох відсотків оперованих буває рецидив. Але більшість одужують.

Запис на консультації до нейрохірургів Міжнародного центру ­нейрохірургії:

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел. 0(44) 592 68 78.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел.: 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35.

Зараз ви читаєте новину «"Люди їздять розбитими шляхами, грижі випадають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі