пʼятниця, 04 березня 2011 02:45

Люди із товстою талією ризикують мати гіпертонію

Автор: фото з сайта www.nashkiev.ua
  Гіпертонікам можна вживати не більше як половину чайної ложки солі на добу. Горілки — 30 мілілітрів, вина — 150, пива — 300. Від жирного м’яса слід відмовитися
Гіпертонікам можна вживати не більше як половину чайної ложки солі на добу. Горілки — 30 мілілітрів, вина — 150, пива — 300. Від жирного м’яса слід відмовитися

"Лице надувається, наче зараз лопне. У голові й вухах починається шум, ніби поїзд їде. У жару ще й тошнить", — розповідає вінничанка 31-річна Галина Логвиненко.

— Зверталася до лікарів. Виміряли тиск — 140 на 90. Сказали, може бути гіпертонія, якщо в роду хтось мав підвищений тиск. У моєї бабушки через день 190 на 100. У мами також тиск скаче залежно від погоди. Терапевт порадив схуднути з 80 кілограмів хоч до 70, не їсти жирного і солоного.

Столичний кардіолог 35-річний Олексій Башкірцев організував "Школу серця". Навчає людей дбати про серце і судини. Радить вимірювати тиск тричі на день кілька тижнів поспіль. Якщо буде вищим за 139/89, пацієнту діагностують артеріальну гіпертензію.

— Діагноз гіпертонічна хвороба лікар ставить, якщо немає видимих причин для підвищення тиску, — говорить Олексій Вадимович. — У групі ризику чоловіки старші 55 років та жінки за 65. Також ті, у кого в батьків був підвищений тиск, траплялися інфаркт чи інсульт. Якщо чоловік має талію більше як 102 сантиметри, а жінка — понад 88, ризикують мати артеріальну гіпертензію.

До недуги схильні люди, народжені передчасно. Причинами також є постійні стреси та стримуваний гнів.

— Підвищений тиск мають люди, що ведуть малорухливий спосіб життя, дихають забрудненим повітрям, п'ють жорстку воду, нераціонально харчуються, курять і вживають алкоголь. Найнебезпечніший прояв хвороби — гіпертонічний криз. Діастолічний тиск може підвищитися до 100 міліметрів ртутного стувпчика. Люди, які перенесли гіпертонічний криз, частіше вмирають від інсульту, інфаркту, ниркової недостатності.

Лікарі помітили, що варто повній людині схуднути на 1 кг, як її тиск знижується на 3 одиниці. Обмеження вживання солі до 6 г на добу збиває показники тонометра на 5–10 одиниць.

— Солі можна не більше як пів чайної ложки на добу. Відмовтеся від цигарок. З алкоголю можна до 30 мілілітрів горілки чи віскі, 150 — вина, 300 — пива.

Олексій Башкірцев радить виключити із раціону жирне смажене м'ясо. Натомість варто їсти багато риби, знежиреного сиру, молока, йогуртів. Їжа має містити багато калію, магнію та вітамінів групи В. Потрібні елементи є в буряку, картоплі у мундирах, гречці, родзинках. Помічні арахіс, лісові та волоські горіхи.

— Найбільше їжте каші, овочів та фруктів. Також корисний хліб із борошна грубого помолу.

Для профілактики гіпертонії лікар рекомендує більше рухатися. Фізичне навантаження має бути помірним. Достатньо ходити 30–45 хв. щодня або хоча б через день.

Серед європейських країн Україна має найбільшу смертність внаслідок гіпертонічних кризів. Через серцево-судинні недуги позаторік померли понад 460 тис. українців.

Зараз ви читаєте новину «Люди із товстою талією ризикують мати гіпертонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі