понеділок, 15 вересня 2008 19:57

Листя топінамбура допомагає хворим суглобам

Киянин 70-річний Михайло Колодій вилікував хворі суглоби за допомогою трав"яних ванн. До цього в чоловіка боліло ліве коліно. Він ходив із костуром.

— Захворів 15 років тому. Лікарі не могли поставити діагноз, — розповідає Михайло Йосафатович. — Дуже боліли ноги. Найдужче — ліве коліно. Ходив лише з ціпком. Від стрибків тиску на стіну ліз. Ще й аритмія була.

Медики порадили фізпроцедури, виписали ліки. Та полегшення тривало кілька днів. Про топінамбур Колодій прочитав у пресі. Аби вилікуватися, удома посадив рослину.

— Після перших 12 ванн відчув себе здоровішим, — каже. — Суглоби перестали боліти. Стабілізувався тиск. Лікувальний курс — 16 ванн.

Стебла топінамбура чоловік ріже на частини 10–15 см завдовжки. Сушить у тіні й складає в картонні коробки.

— Бажано заготовляти бадилля, доки цвіте топінамбур, — радить.

Для ванни готує настій. Листя накладає в емальоване 10-літрове відро до половини. Не втоптує. Заливає водою й доводить до кипіння, але не кип"ятить. Залишає настоятися мінімум 3,5 год.

З готового настою виймає бадилля й виливає у ванну з теплою водою. Температура води має бути +36,5°С. Лежить у ванній 15 хв. і робить масаж.

— Як встаю, злегка споліскуюсь, — додає.

Ванни приймає через день-два. Після чотирьох процедур — перерва на тиждень. Для профілактики Колодій півтора року приймає одну ванну на півтора місяці.

Зараз ви читаєте новину «Листя топінамбура допомагає хворим суглобам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі