понеділок, 05 травня 2008 15:49

Листя кульбаби нормалізує серцебиття

Іван Олефір, 78 років, із села Супрунівка, що на Полтавщині, хворе серце підлікував кульбабою. Рецепт чоловік почув від знайомих.

— Кілька років тому потерпав від тахікардії, серцебиття було прискореним, — розповідає Іван Васильович. — Лікар виписав таблетки. Але пити їх можна щонайбільше по вісім на день. Почав шукати альтернативу.

Чоловікові порадили лікуватися салатами з кульбаби. Поки готував їх, тахікардії не було. Вирішив спростити рецепт.

— Завів правило — зранку та ввечері з"їдати по п"ять листочків. Якщо забуду, не засну. Мушу встати і піти надвір по кульбабу. А от таблетки покинув пити. Взимку заміняю кульбабу зеленим чаєм. Він теж допомагає стабілізувати роботу серця.

Іван Олефір вирішив шукати природні ліки від гіпертонії. Два роки поспіль тиск у нього сягав до 200 мм рт. ст.

— Мені порадили їсти салат із кінзи, то наш коріандр, — ділиться пенсіонер. — Справді допомогло. Почав вирощувати його для себе, щоб увесь час було свіже листя.

Рослину сіє кожні 20–30 днів. Вона невибаглива у догляді. Лікувальне лише молоде листя.

— Щороку все літо роблю собі таку терапію. У мене тиск, як у молодого. Про таблетки забув.

Фітотерапевти підтверджують ефективність рослинного лікування. Але радять проконсультуватися у лікаря.

— Кульбаба краще підходить для лікування печінки, — пояснює столичний фітотерапевт Валентин Степаненко, 54 роки. — А проти тахікардії помічна лісова полуниця. Це науково доведено. Кінза —  ефіроолійна рослина, добре впливає на серце.

Зараз ви читаєте новину «Листя кульбаби нормалізує серцебиття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі