понеділок, 15 серпня 2016 07:00

Лептоспіроз переносять щури та миші

Автор: ФОТО з сайта www.otvet.imgsmai.ru
  Збудник лептоспірозу міститься в щурячій сечі. Заразитися можна у водоймах зі ­стоячою водою
Збудник лептоспірозу міститься в щурячій сечі. Заразитися можна у водоймах зі ­стоячою водою

— Збір урожаїв не за горами. Ось почнеться нашестя гризунів. Не люблю їх, страх. Коли бачу, аж підстрибую, щоб мене не торкнулися. Бо вони антисанітарію поширюють і отой страшний лептоспіроз, — говорить 57-річна Ольга Василенко з села Олександрівка Новотроїцького району на Херсонщині. — Не раз чула, що людину криса вкусила й та померла. Постійно розкладаю отруту.

— Бактерія лептоспіру міститься у щурячій сечі, — каже лікар-інфекціоніст Віталій Бутко, 38 років. — Легко підчепити хворобу в стоячій воді. Там живуть багато гризунів. Щоб лептоспіри проникли в організм, достатньо найменшого пошкодження шкіри.

Хвороба уражає нирки, печінку, селезінку, проникає в нервові волокна. Проявляється гострою лихоманкою.

— Починається як застуда — з підвищення температури до 39 градусів, — розповідає Бутко. — Тримається шість-десять днів і не падає. Людина слабне, втрачає апетит, її нудить. Почувається дедалі гірше. Бо йде страшенна інтоксикація. Болять м'язи, німіють кінцівки. У недужого зникають апетит і сон. Постійно хочеться пити. Нирки не справляються з очищенням крові, навіть якщо вживати багато рідини. Це вирізняє хворобу серед інших.

Смертність від хвороби — висока. Помирає один із 10 хворих.

— Часто люди до останнього займаються самолікуванням. Якщо одразу поставити діагноз — можна вилікувати. В стаціонарі лежать майже місяць. Колють антибіотик. Очищають організм від токсинів — ставлять крапельниці. Лікують ускладнення нирок і печінки.

Щоб не захворіти, радить уникати стоячих водойм.

— Не купайтеся в озерах, — попереджає Віталій Бутко. — Працюючи на заболоченій місцевості, одягайте гумові чоботи. Воду пийте лише з перевірених колодязів.

Зараз ви читаєте новину «Лептоспіроз переносять щури та миші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі