пʼятниця, 06 серпня 2010 06:07

Клімакс може початися у 35 років

— Зазвичай, менопауза настає в жінок після 45 років. Але якщо є патологія передчасного виснажування яєчників, вона може прийти на 10 років раніше, — говорить 38-річна Ксенія Хажиленко, лікар-гінеколог столичної клініки "Ісіда". — Причиною раннього клімаксу може бути спадковість, куріння або надмірна вага.

Менопауза в 50-річної Ольги Міщенко зі Львова почалася два роки тому. До того  протягом року місячні були нерегулярні.

— Бувало, два дні трохи йдуть, а потім три місяці нема. Коли не було, усе тіло кидало в жар. Лікар пояснювала, що то так кров, яка мала виходити, гуляла організмом. Ото сидиш на роботі, а в тебе приливи, дихати важко, в очах потемніло, руки спітніли. За хвилин 10 попускало. І так разів зо шість на день.

У період менопаузи яєчники перестають виробляти яйцеклітини, зменшується виділення жіночого гормону — естрогену. Може в надлишку вироблятися чоловічий гормон тестостерон. Від цього жінка повнішає.

— Термін "менопауза" означає остання менструація, — пояснює Ксенія Хажиленко. — Її не повинно бути протягом року. Тільки тоді можна вважати, що почався клімакс. Багато жінок думають, що в них клімакс, коли місячних немає два-три місяці. Вони продовжують відчувати сексуальний потяг, але перестають вживати протизаплідні таблетки, тому можуть завагітніти.

Під час менопаузи слід відмовитися від солодощів, цукру, мучних виробів, жирного м"яса. Їх краще замінити овочами, фруктами, рибою, кисломолочними продуктами. Їсти потрібно малими порціями чотири рази на день. Можна пити заспокійливе. Корисними будуть зарядка, обливання водою, басейн, пілатес, йога.

Понад 60% жінок страждають на менопаузні симптоми. У них скаче тиск, підвищується пітливість, часто змінюється настрій, можлива тривала депресія, статеві інфекції. Також зменшуються груди, стають обвислими, з"являються глибокі зморшки, міняється постава.

Зараз ви читаєте новину «Клімакс може початися у 35 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі