понеділок, 13 листопада 2017 07:41

Калина зміцнює імунітет краще за ліки

Автор: www.ogorodsadovod.com
  Урожай калини збирають із середини осені. Після перших приморозків із ягід зникає гіркота
Урожай калини збирають із середини осені. Після перших приморозків із ягід зникає гіркота

— Калина заміняє мені ліки. Для чого купувати дорогі препарати, якщо можна виростити їх у саду, — каже Лариса Коновал, 53 роки, з Білої Церкви Київської області. — Як починаються холоди, місяць п'ю калиновий чай для зміцнення імунітету. Напій — смачний і корисний.

Калина має багато вітаміну С, йоду, міді й заліза. Завдяки їм зміцнює організм, знижує температуру та бореться з вірусами.

— Найкраще збирати врожай із середини осені. Після перших приморозків із ягід зникає гіркота.

Розминає 2 ст. л. калини й заливає 0,5 л окропу. Настоює 5 хв. Додає 2 ст. л. меду. П'є протягом дня.

— Ще й чоловіка напувала, щоб не хворів. Він пропив два тижні, й серце перестало боліти. Прочитала в журналі, що сік калини допомагає серцю справлятися з навантаженнями та знижує тиск. Тому людям із низьким не варто вживати калину.

Ягода має заспокійливі та снодійні властивості.

— Вагітним краще не лікуватися таким чаєм. У калині є речовини, що містять жіночі гормони. Якщо їх буде забагато в крові, то це може нашкодити дитині.

Зриває з куща і зв'язує гілки калини в пучки. Підвішує у веранді чи на горищі. Так збережуться до весни. Також можна зберігати ягоди в морозильній камері.

— Головне — не перетирати з цукром. Так зменшується кількість корисних речовин.

Корисними є не лише ягоди, а й кора рослини. Її заготовляє в середині весни. Зрізує гілку калини, робить кілька надрізів поперек і відокремлює кору від гілок. На ній не має залишитися деревини. Кладе на тканину. Залишає сушитися на вітрі, доки кора під час згинання не почне ламатися.

— Настій із кори — перші ліки від кровотечі з носа. Вмочую в нього вату і вставляю у ніс.

Для такого настою 5 ст. л. подрібненої кори заливає 0,5 л води. Доводить до кипіння, зменшує вогонь. Залишає на 10 хв. Охолоджує та проціджує.

Зараз ви читаєте новину «Калина зміцнює імунітет краще за ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі