пʼятниця, 25 жовтня 2019 07:45

Іванові Євтушенку пришили відрізану руку

Хірурги столичного Інституту хірургії та трансплантології ім. Олександра Шалімова пришили кисть 71-річному Івану Євтушенку з Чернігова. Чоловік 16 вересня циркулярною пилою відтяв кінцівку вище зап'ястка.

— Я сам підняв із землі свою руку. Був у шоці і не розумів, що зробилося, — розповідає Іван Григорович через три тижні після операції. — Побачив, що до мене біжать хлопці-колеги. "Швидка" примчала за лічені хвилини. Лікарі відразу перев'язали рану і з травмпункту подзвонили в інститут. Їм розповіли, як упакувати відрізане. Й одразу поїхали на Київ. У місті — затори, рухалися повільно. Не допомагала навіть сирена. Лікарі весь час поглядали на годинник. Переживали, чи встигнемо вчасно. Потім уже пам'ятаю, як у реанімації прокинувся з рукою.

У чернігівській лікарні відрізану кисть поклали в герметичний пакет і поставили в інший — наповнений водою з льодом. У столиці чоловіка прооперували через 6 год. після травми.

— Щоб пришити відрізані пальці, у пацієнта є 24 години, — розповідає хірург інституту, кандидат медичних наук Євген Симулик, 40 років. Він робив операцію. — Для кисті або стопи цей термін складає 10–12 годин за умов правильного охолодження ампутованої частини. Чернігівські колеги прислали фото відрізаної кінцівки, щоби з'ясувати, чи можна виконати відновну операцію. Також узгодили, як організувати транспортування. Зріз був рівний, без розтрощення, терміни та загальний стан дозволяли провести операцію.

Хірурги 4 год. під мікроскопом оперували Івана Євтушенка. Спочатку скріпили кістки руки металевими фіксаторами — шпицями. Потім зшили сухожилля, нерви та вени. Останньою чергою — артерії. І запустили відтяту кінцівку в кровообіг.

— Якщо бракує часу, доводиться порушувати послідовність. Тоді фіксуємо кістки і швидко зшиваємо судини, щоби запустити кровотік. Уже після цього займаємося відновленням сухожиль і нервів, — додає Євген Симулик.

Наприкінці перевіряють, чи надходить кров у тканини.

— Має порозовішати шкіра. Пальці стають теплими.

Чоловіка виписали на десятий день. Не менше півтора місяця рука буде в гіпсі. Далі планують вийняти з руки шпиці-фіксатори. Після пацієнт має проходити реабілітацію з фізичними вправами для відновлення рухів.

— Вони повернуться поступово, — каже хірург. — Що старша людина, то гіршою є регенерація тканин. Але Іван Григорович, незважаючи на його сімдесят років, у хорошому фізичному стані, тому сподіваємося на позитивний результат.

— Моя мрія тепер, щоб пальцями міг ґудзики застібати, — говорить Іван Євтушенко. — Та копати грядки на дачі, як раніше. Дружина каже, що лопата мене чекає.

До відрізаної кінцівки не можна прикладати лід

— Травми, нанесені циркулярною пилкою, — найпоширеніші, — каже хірург Євген Симулик. — Інститут Шалімова приймає пацієнтів з усіх регіонів країни. У випадку ампутації найважливіше дотриматися умови доставки відтятого сегменту.

Він має бути охолоджений, а не заморожений. Не можна прикладати лід.

При контакті з водою, тканини також пошкодяться і стануть непридатними до відновлення.

— Необхідно зупинити кровотечу та доставити постраждалого до найближчого лікувального закладу. Його спеціалісти зв'яжуться з нашим інститутом

для координації наступних дій.

Зараз ви читаєте новину «Іванові Євтушенку пришили відрізану руку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі