четвер, 12 жовтня 2006 15:42

Хлопець два роки вчився говорити

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Леонід Щербаченко демонструє свій слуховий апарат на занятті у сурдопедагога. Завдяки приладові хлопець розрізняє звуки: шуми, слова та музику
Леонід Щербаченко демонструє свій слуховий апарат на занятті у сурдопедагога. Завдяки приладові хлопець розрізняє звуки: шуми, слова та музику

Леонід Щербаченко, 25 років, вчиться на лікаря-реабілітолога у столичному університеті "Україна" в групі глухих студентів. У дитинстві хлопець перехворів грипом і майже втратив слух. Нині він чує завдяки слуховому апарату. І заново вчиться говорити.

Симпатичний шатен вітається, повільно вимовляючи слова. Леонід призначив зустріч у кабінеті сурдопедагога Центру слухової реабілітації "Аврора". Тут він займається двічі на тиждень, щоб навчитися розрізняти звуки та правильно вимовляти слова.

— Неврит слухового нерва розвинувся після тяжкої застуди, — розповідає Леонід. Він поспішає, чути лише приголосні звуки. Але жестами дублює сказане. Сурдопедагог Наталія Козак, 47 років, просить хлопця говорити повільніше і перекладає мову жестів. — Тоді ми жили в Сибіру. Через три роки переїхали в Крим, до маминих батьків, щоб я більше не хворів.

У п"ять років Леонід отримав перший апарат за державний кошт, але з ним хлопець чув лише шум, а слів розібрати не міг. Другий — уже правильно підібраний "Отікон", купив два роки тому.

Однак, щоб говорити, самого апарата виявилося замало. Потрібно навчити вухо слухати, а голосові зв"язки — розбірливо вимовляти. А це можливо лише на заняттях із сурдопедагогом.

— Апарат — не чарівна паличка, — зауважує Наталія Михайлівна. — Треба багато працювати, щоб відновити вухо, навчитися розмовляти та інтонувати мову.

Лікарка каже, Леонід — її найкращий учень за 25 років роботи. Хлопець уже розрізняє музику по радіо, у плеєрі, чує дзвінки телефона та від вхідних дверей, розмовляє з людьми, скуповується у магазинах.

— Раніше він писав на папері, що хоче купити. Я запропонувала вимовляти прохання вголос, це ж додаткове тренування. Через тиждень Леонід прийшов щасливий — продавці його зрозуміли.

Зараз основна проблема — чітка вимова звуків, особливо "с" та "ш". Він їх у словах не чує, тому й не вимовляє.

— Погано, що в Києві він мешкає разом з глухими юнаками, в групі теж усі розмовляють жестами, — розповідає сурдопедагог, — лише двічі на тиждень він практикується в усному мовленні. Цього замало.

А ще треба другий слуховий апарат, з двома він чутиме на 40% краще. Поки що Леонід зміг придбати лише один.

Слухові апарати не купуйте в аптеці

Лікарі кажуть, що дитина починає сприймати звуки протягом перших місяців після народження. І якщо вчасно не виявити ваду слуху, малюк не навчиться говорити, відставатиме в інтелектуальному розвитку.
Найважливіше до шести місяців установити, чи є у дитини порушення слуху. Це може зробити лікар-сурдолог (бо часто хвороба починається без болю, і отоларингологові не завжди вдається її виявити). Але сучасне аудіологічне обладнання дозволяє визначити стан слуху навіть у новонароджених, сліпоглухих.
— Якісний слуховий апарат, підібраний та настроєний індивідуально, забезпечить розбірливість мовлення, — пояснює В"ячеслав Федорук, 47 років, головний лікар Центру слухової реабілітації "Аврора".
— Є думка: що потужніший слуховий апарат, то кращий, — каже В"ячеслав Едуардович. — Однак важлива не потужність апарата, а розбірливість мовлення. А через дуже голосний звук людина може ще гірше почуватися, недуга прогресуватиме.
Купувати такі прилади в аптеці або магазині не варто, каже Федорук. Лише у спеціалізованих центрах — індивідуально, враховуючи стан слуху, вік людини, супутні захворювання.

Зараз ви читаєте новину «Хлопець два роки вчився говорити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі