понеділок, 19 лютого 2018 07:56

Грип Брісбен частіше проявляється у дітей

Автор: WWW.AAFP.ORG
  Грип починається з високої температури та головного болю. Нежить та кашель з’являються через добу після початку хвороби
Грип починається з високої температури та головного болю. Нежить та кашель з’являються через добу після початку хвороби

— Українці хворіють цього року на штам грипу Брісбен. Найчастіше — діти, тому що не мають імунітету до цього різновиду. Дорослі могли перехворіти 2010 року, — каже Алла Мироненко, керівник відділу вірусних і респіраторних інфекцій Інституту епідеміології імені Льва Громашевського. — Захистити від нього може тільки щеплення, яке роблять у листопаді. Можна й зараз, але вакцина починає діяти десь на другий тиждень. Тільки тоді утвориться імунітет.

Брісбен починається високою температурою, головним болем, слабкістю м'язів і суглобів, ломотою. Тільки після цих симптомів закладає ніс і виникає сухий кашель.

— Ці симптоми з'являються через добу після підвищення температури. За ними можна розпізнати грип, а не гостру респіраторну інфекцію. При ній все починається з нежитю й болю в горлі. А температура може підвищитися, а може — й ні.

До грипу найбільш вразливі вагітні жінки, діти до 5 років та люди з бронхіальною астмою, цукровим діабетом, хронічними хворобами серцево-судинної системи, нирок і легенів. Для них перша зустріч із вірусом закінчується запаленням легень.

— Температуру до 39 градусів не треба знижувати. До цієї позначки організм ще сам може побороти вірус. Вище — слід збивати.

Радить вакцинувати від грипу школярів.

— Щеплення — це перший і головний спосіб. Усі цивілізовані люди це роблять. А в Україні чомусь не бояться померти або отримати важке ускладнення, а щеплень — бояться. Надівають маску в надії захиститися від вірусу. Варто було б вакцинувати школярів, тому що вимушені канікули імунітету не дають. Дитина все одно спілкується з однолітками і теж може захворіти.

Брісбен дуже небезпечний, хоч і спричиняє не так багато смертей, як Каліфорнійський грип. Якщо розвинеться запалення легенів, може призвести до смерті.

— Для профілактики грипу часто мийте руки. Якщо немає води й мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі. І лише чистими руками торкайтесь обличчя. Інакше ви збільшуєте шанси мікробів і вірусів потрапити в організм через очі, рот і ніс.

Будьте фізично активні, уникайте стресу, спіть вдосталь, пийте багато води, харчуйтеся поживною їжею.

Зараз ви читаєте новину «Грип Брісбен частіше проявляється у дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі