понеділок, 23 вересня 2019 07:56

Гормональний збій провокує рак

Автор: ФОТО З САЙТА PARENTING.RU
  Для попередження раку грудей жінки мають оглядати себе раз на місяць. Якщо з’явився біль або відчувається ніби горошинка, потрібно звернутися до лікаря
Для попередження раку грудей жінки мають оглядати себе раз на місяць. Якщо з’явився біль або відчувається ніби горошинка, потрібно звернутися до лікаря

— Два роки намагаємося з чоловіком народити дитину. Все марно. Задумалися над штучним заплідненням, але боюся наслідків. Чула, що це провокує рак, — розповідає Ангеліна Кухарчук, 39 років, із Полтави. — Стоїмо перед вибором — дитина або здоров'я.

— Не гарантовано і не у всіх, але зв'язок між ЕКО та ростом ракових пухлин є. Справа в гормональній стимуляції, що роблять для підготовки організму до запліднення. Ризик зростає з кожною спробою, — розповідає столичний онколог Сергій Бойко, 52 роки. — Гормональний збій — головний провокатор раку молочної залози. 80 відсотків пухлин виникають через надлишок або нестачу гормонів. А молочна залоза перша реагує на ці зміни в організмі. Навіть раніше за менструальний цикл.

У небезпеці жінки, які палять, мало рухаються, багато засмагають, їдять жирну й смажену їжу або мають постійні стреси. В жіночому організмі все відіграє роль. Також має значення, коли почалася менструація, чи приймала жінка гормональні протизаплідні таб­летки, коли вперше народила.

— Що раніше були пологи, то менша ймовірність розвитку раку. У жінки, яка не народжувала або народила після 35 років, ризик виникнення раку на 30 відсотків вищий.

Жінки з генетичною схильністю до раку мають спостерігатися в онколога. Це дасть можливість слідкувати за мутованим геном. Коли той проявить себе на першій стадії, можна гарантовано вилікувати рак.

— На відміну від розповсюдженої думки, мамографія не опромінює організм. Він отримує навантаження, як під час 15-хвилинної прогулянки надворі об 11 годині влітку.

Що старша жінка, то вища в неї ймовірність раку. Захворюваність різко зростає після 40 років. Таким жінкам слід проходити огляд раз на два роки, а після 50 — щорічно. Крім огляду, лікар призначає УЗД, аби подивитися стан протоків.

— 20-річні дівчата можуть оглянути себе самі раз на місяць. Найкраще в "холодний" період — між двома циклами. Жінка приймає душ і подушечками пальців промацує молочну залозу. Тканини мають бути однаковими та щільними. Якщо з'явився біль або відчувається ніби горошинка, потрібно звернутися до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Гормональний збій провокує рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі