вівторок, 04 грудня 2018 05:05

Головний біль часто свідчить про депресію

 

— Головний біль є однією з найчастіших причин звернень до лікаря, — розповідає Ігор Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Здавалося б, нічого страшного, у всіх періодично болить голова. Проте інколи головний біль може бути проявом небезпечного захворювання. І в такому випадку зволікання та пізня постановка діагнозу може призвести навіть до смерті.

Головний біль розділяють на первинний і вторинний. Первинний — коли голова болить без будь-яких змін в організмі.

— Роль у виникненні такого болю можуть зіграти: хімічна активність головного мозку, неправильна робота нервів або кровоносних судин, розташованих поза черепом, напруга м'язів голови чи шиї. Може бути генетична схильність. Викликають її алкоголь, недосипання, нерегулярне харчування чи стрес.

Вторинний головний біль є проявом якогось захворювання.

— Причинами його бувають: аневризма головного мозку, пухлина, інсульт, гідроцефалія, травма, грип, глаукома. Навіть тиск від тісних головних уборів, шолома чи окулярів. Як бачимо, список досить чисельний. Тому для діагностики необхідно звернутися до спеціаліста.

Негайно слід йти до лікаря, якщо у вас виник раптовий, сильний головний біль, який супроводжується запамороченням, порушенням свідомості чи проблемами з мовою. Коли підвищилася температура до 40°C, оніміла чи не працює половина тіла. Також слід звернутися, якщо біль посилюється чи не проходить після прийому знеболювальних препаратів.

— Таким хворим роблять МРТ — магнітно-резонансну томографію головного мозку. Це виключить пухлину, аневризму, гідроцефалію чи іншу небезпечну патологію. При її виявленні пацієнтом займається нейрохірург. Коли ж явної ­органічної причини не знайшли, ­роботу з пацієнтом продовжує невролог.

Існує спеціальний опитувальник головного болю, який використовують неврологи.

— Вас запитають про те, в якому віці вперше почалися приступи головного болю. Про час максимальної інтенсивності болю, про його характер. Завжди в діагностиці лікар уточнює сімейний анамнез, прийом ліків, куріння, якість сну та його тривалість. В окремих випадках використовують також шкалу оцінки депресії, так як головний біль — це один із найчастіших її проявів.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня

"Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21;

м. Стрий, вул. Ольги

Басараб, 15,

тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Головний біль часто свідчить про депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі