— Люди не знають, яке багатство мають на городах. Більшість згодовує гарбузи худобі, одиниці варять каші. Насправді, цей овоч зміцнює імунітет і покращує роботу серця, — говорить Андрій Горбась, 39 років, натуропат із Миколаєва. — А білка в ньому більше, ніж у перепелиних яйцях.
Гарбуз корисний для зору, бо містить багато бета-каротину. Цей елемент у організмі перетворюється на вітамін А, що допомагає боротися з інфекціями. В овочі чимало вітаміну Е, заліза та фолієвої кислоти. Вони разом позитивно впливають на роботу імунної системи. Також має багато харчових волокон, що м'яко очищають кишечник.
— Гарбуз — джерело сполуки лютеїну. Вона знижує ризик розвитку катаракти. А вміст магнію і вітаміну С покращує серцевий ритм. Цинк з насіння сприяє нормальній роботі головного мозку та знижує стомлюваність.
Гарбуз корисно прикладати до шкіри при лущенні, екземі чи псоріазі. 200 г м'якоті залити 0,5 л води. Проварити на малому вогні 15 хв. Додати 2 ст. л. масла. Теплу суміш прикласти до проблемних місць і обв'язати рушником на пів години. На великих ураженнях тримати цілу ніч.
— У міжсезоння в людей зникає апетит, — каже Горбась. — Мало їдять, починається знесилля, стають стомленими. Цього не буде, якщо хоч раз на день їсти страву з гарбузом. Він — джерело клітковини, що сприяє нормалізації апетиту. Для швидкого приготування можна почистити овоч і порізати кубиками. Полити медом і запекти в мікрохвильовці. Для приємнішого запаху посипати корицею чи мускатним горіхом.
Гарбуз корисний усім, крім людей із виразкою, цукровим діабетом і гастритом.
Коментарі