понеділок, 19 серпня 2019 00:30

До унітаза привчають з двох років

— У садок не беруть дітей, які не привчені до горщика. А я маю близнюків. Поки ще до осені є час, то взялася до горшкової науки. Боюся, що затягнула з цим, — розповідає киянка Ганна Костишина, 29 років.

— Не треба чекати, що дитина одного прекрасного дня сама сяде на горщик. Немає сенсу починати звикання до нього у річному віці. Тоді сечовипускання відбуваються рефлекторно і не контролюються малюком. Дворічні діти виразніше відчувають повноту прямої кишки та сечового міхура, тому легше проходять адаптацію, — попереджає педіатр із Чернігова Яна Андрієва, 50 років. — Із двійнятами чи близнюками потрібен особливий підхід. Не можна порівнювати їхні успіхи.

При виборі горщика треба орієнтуватися на фізіологію. Дівчинці він потрібен круглої форми, без виступів попереду. Горщик для хлопчика краще вибирати овальної форми з виступом попереду, щоби розвести ніжки. На горщику не можна сидіти довше 7–10 хв. Це шкодить товстій кишці.

— Цю науку починають із заохочення та похвали. Не сваріть та не зліться. Спробуйте встановити розпорядок дня. Садіть дитину на горщик у певний час. Наприклад, після їжі. Або покладіть кілька зернинок у туалет і заохочуйте сина влучити в них. Для дочки підійде фокус із фарбами. Капніть синій харчовий барвник в унітаз і слідкуйте, як сеча перетворює його на зелений.

Популярні музичні горщики, які видають мелодію при потраплянні сечі, не підходять для привчання. Дитина може злякатися і розвинеться енурез — нетримання сечі. Це поширене явище, яке виникає і через неправильне привчання до горщика зокрема. Хлопчики особливо схильні.

— "Калюжі" в ліжку є сигналом для батьків, що потрібно обстежити дитину. Спочатку оглядає педіатр. Він направляє до невролога або уролога. Часто проблема може бути закладена в дитячій голові. Тоді батьки мають проводити більше часу з дитиною і давати їй заспокійливі трав'яні чаї.

Дитина віком два-три роки не може утримувати сечу довше чотирьох годин. Тому вночі її треба будити. Щоб цей час подовжити, варто дитину вчити стримувати сечу. Коли вона захоче до туалету, треба просити її трохи почекати. Спочатку хоча б три хвилини, а потім можна й 10. Ця вправа зміцнює м'язи сечівника.

Зараз ви читаєте новину «До унітаза привчають з двох років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі