понеділок, 12 листопада 2012 00:00

Дитячі суміші не підсолоджують

Автор: Фото з сайта www.petrushki.net
  У склад дитячого пюре має входити один фрукт. Тоді у дитини не буде алергії та розладу кишківника
У склад дитячого пюре має входити один фрукт. Тоді у дитини не буде алергії та розладу кишківника

— Закінчився сезон свіжих фруктів, а в мене якраз дитині виповнилося 3 місяці. Пора готувати сочки та пюре, — говорить 29-річна Поліна Березюк. — Зимові фрукти мають менше корисних речовин. Треба купляти готові пюре у "баночках". Спробувала дати дитині персикове. Одразу виникла алергія. Не знаю, коли починати догодовувати малечу і чим?

Грудне молоко повністю задовольняє потреби організму дитини до 4,5-5 місяців. Далі потрібно догодовувати. До цього віку в малюка подвоюється маса тіла, збільшується рухова активність і затрати енергії. Травна система здатна перетравлювати твердішу їжу.

— Перші харчові добавки можна давати не раніше 3-3,5 місяців у вигляді фруктового або овочевого соку, — говорить львівський педіатр Надія Гончар, 54 роки. — А через півтора-два тижні, якщо в дитини немає висипки або проносу, вводять наступну харчову добавку — фруктове або ягідне пюре без грудочок.

Сьогодні налічують близько 35 торгових марок дитячого харчування. Лікарі радять купувати його тільки в аптеках.

— Слід уважно читати склад продукту на етикетці, — продовжує спеціаліст. — Якщо ви купуєте гарбузове пюре, то воно має складатися з гарбуза й води. І в складі не повинно бути інших фруктів та овочів. Тоді, коли у дитини буде алергія, то ви точно знатимете, що це на гарбуз. А не будете здогадуватися, на який з інгредієнтів. Раджу знайомити малюка з різними фруктовими смаками поступово — по одному з інтервалом у п'ять-сім днів. Це дозволить мамі відстежити сприйняття кожного нового продукту і виключити шлунково-кишкові розлади.

До складу дитячого харчування може входити кукурудзяний або пшеничний крохмаль, рисове борошно. Це безпечні натуральні добавки, що сприяють легкому засвоєнню. Підсолоджують дитяче харчування декстрозою або фруктозою. Вони не шкідливі.

— Звичайні цукор та сіль дитині до року вживати не рекомендують. Тому не варто підсолоджувати готове харчування, якщо воно вам здається несмачним. У "баночці" міститься все необхідне. Малюкам досить тієї кількості солі і цукру, що міститься в натуральному вигляді в овочах та фруктах, — додає лікар.

Консерванти, стабілізатори, барвники в дитячому харчуванні заборонені. Дозволено лише застосовувати вітамін С, який допомагає засвоювати залізо.

Протягом листопада дитячі суміші, каші, пюре вигідно купувати у мережі "Сімейна аптека". Коли берете дві і більше одиниць, надають знижку — 10%.

Зараз ви читаєте новину «Дитячі суміші не підсолоджують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі