понеділок, 19 березня 2012 00:00

Диски вправляють скручуванням хребта

Автор: фото з сайта www.nnm.ru
  Під час вправ на розтягнення хребта відновлюється кровообіг, розслабляються м’язи спини. Диск стає на місце зі звуком, схожим на клацання
Під час вправ на розтягнення хребта відновлюється кровообіг, розслабляються м’язи спини. Диск стає на місце зі звуком, схожим на клацання

— Півроку мучилася від болів у спині після сну. Хірург пояснив, це тому, що не рухалася. Кровообіг у м'язах та хребті порушувався. Це ознаки остеохондрозу, який маю через сидячу роботу, — каже 34-річна Алла Міщенко із міста Бориспіль на Київщині.

Вона записалася на йогу. Ходить у середу та суботу ввечері. Самопочуття та настрій покращилися.

— Це давня система, за якою люди покращують свій фізичний і духовний стан, досягають гармонії із собою, — розповідає тренер зі столичного центру йоги Георгій Кузора, 29 років. — Добре допомагає при хворобах хребта. Фізичні вправи за системою йоги знімають біль і деформації м'язів. Якщо все робити правильно, можна повністю відновити рухомість суглобів, покращити кровообіг біля хребта та функції внутрішніх органів.

Всі вправи роблять повільно, бо швидкі рухи здатні загострити недугу. Спочатку людина відчуває легкий біль, бо напружуються хворі м'язи. Якщо займатися йогою двічі на тиждень, дискомфорт минає. При радикуліті та остеохондрозі заняття знижують навантаження на м'язи у нижній частині спини.

— Ляжте спиною на ковдру, зігніть ноги та покладіть їх на невисоку табуретку. Розведіть коліна і схрестіть ступні. Зробіть так п'ять-шість разів. Відпочиньте і почніть дихати животом: плавно вдихніть, надуйтеся. Втягніть живіт на видиху.

Якщо мучить тривалий, але негострий біль у попереку, Георгій радить скручування хребта.

— Лежачи на спині, ноги треба максимально зігнути в колінах. Плавно і повільно вдихайте, повертайте голову і коліна у протилежні напрямки. Так викручується поперек. Коли повертаєтеся, притискайте лопатки до підлоги. Руки мають бути вільно розкинуті.

Така вправа послаблює спазм м'язів. Її слід повторювати до 10 разів.

— Коли поробите вправу, почуєте, щось наче клацнуло. Це значить, диск хребта став на місце. Зможете рухатися вільніше.

Коли біль у спині минув, варто починати зміцнювати  хребет. Тоді помічна поза "змії".

— Ляжте на підлогу обличчям донизу. Витягніть ноги, тримайте ступні разом, коліна напружте. Покладіть долоні на килим біля стегон, видихніть і піднімайте голову. Тягніть тулуб догори, доки все тіло вище пояса підніметься над підлогою. Стежте, щоб ноги не розходилися, намагайтеся не відкривати рота. Потримайтеся у такій позі секунд 20. Якщо можете — довше. Повторіть вправу тричі. Плавно поверніться у початкову позу, відпочиньте і глибоко подихайте.

 

Дихання животом масує органи

Якщо правильно дихати животом, покращується кровообіг, хрящова та кісткова тканини міцніють. Такий метод сприяє масажу внутрішніх органів.

— Так дихають малі діти, з віком дихання стає поверховішим, — говорить Георгій Кузора. — Коли видихаєте, підтягніть живіт і шлунок до хребта, ніби нижня частина всмоктується всередину. Маєте відчути, як звузилася грудна клітка. Повільно вдихніть через ніс. Простежте, як повітря проходить по діафрагмі. Живіт розшириться на всі боки — аби лише вище пупа. Дихання має бути плавне, а грудна клітка розслаблена. Робіть вправу тричі. Якщо можете, виконуйте 10 разів.

 

Зараз ви читаєте новину «Диски вправляють скручуванням хребта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі