четвер, 18 червня 2009 17:02

Дітям виправляють вади серця

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Операцію на серці шестирічному Олексієві в Інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова в Києві роблять за допомогою спеціального апарата. Він підтримує обіг крові в організмі, поки усувають ваду. Їх у будові серця діагностують у перші місяці життя д
Операцію на серці шестирічному Олексієві в Інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова в Києві роблять за допомогою спеціального апарата. Він підтримує обіг крові в організмі, поки усувають ваду. Їх у будові серця діагностують у перші місяці життя д

У 6-річного Олексія з міста Чернівці вроджений порок серця. Ваду діагностували на першому році життя за шумом у серці. Мама хлопчика тягнула з операцією. Сподівалася, що дефект виправиться. Адже при певних пороках можливе самовиліковування.

Але довелося зголоситися на операцію. Її зробили в Інституті серцево-судинної хірургії ім. Амосова. Олексія виписали за сім днів.

— Ми виписували б і раніше, але шви так швидко не затягуються. У нас діти бігають по коридорах уже на третій день після операцій. Їх неможливо стримати! — усміхається Михайло Зіньковський, завідувач дитячого відділення Інституту ім. Амосова. За 50 років він зробив близько 7 тис. операцій на серці.

У середині 1990-х німецька християнська гуманітарна організація "Зайнледеле" подарувала закладу апарати штучного кровообігу, дихання, пристрої для охолодження тіла. Операції на серці дітям роблять 14 років.

Іноді під час операції температура тіла пацієнта знижується до 18–20°С.

— Якщо не усунути вади, дитина може померти або залишиться інвалідом на все життя. Тепер у країні виправляють вади серця навіть місячним малюкам. Це стало можливим, коли інститут отримав апарат "штучне серце", — каже представник "Зайнледеле" Валентин Ліневич, 52 роки. Тоді лише цей апарат коштував 40 тис. німецьких марок (приблизно 400 тис. грн. — ГПУ).

"Штучне серце" підтримує кровообіг при зупиненому серці.

Апарат підтримує кровообіг при зупиненому серці

— Ми видаляємо з серця венозну кров, вона потрапляє у цей апарат, — розповідає Михайло Зіньковський. — Потім затискаємо аорту. Серце стає майже сухим. Тоді його оперують. Потім кровотік відновлюють. Аорту можна перетиснути на дві—дві з половиною години.

Михайло Францевич вирушає на операцію.

— Зараз ми зупинимо дитині серце, відкриємо праве передсердя, знайдемо дефект між шлуночком і перегородкою й закриємо отвір латкою із сердечної сорочки. В принципі операція не складна.

Усування пороку триває 2 год. 30 хв. Крізь віконечко на стелі операційної видно, як троє лікарів схилилися над дитиною.

Лице й тіло пацієнта вкриті білими простирадлами. Серце розміром з куряче яйце поки що б"ється. Згодом його вимкнуть, щоб знову "запустити".

Після операції професор розповідає, що з такими вадами народжується один із сотні малюків.

— Організм має складну будову. І при утворенні серця іноді бувають помилки. У цьому винні генетичні проблеми і зовнішній уплив. 50 відсотків дітей умирають через пороки на першому ж році життя. А до чотирьох літ, якщо не прооперувати, доживає 42 відсотки. Тому це треба робити якнайшвидше. Іноді трапляються шалено складні аномалії. Буває, що операція починається о дев"ятій ранку, а закінчується глибоко вночі. Деякі тривають добу.

Михайло Зіньковський пам"ятає в обличчя усіх пацієнтів.

— Якось оперував 18-річну дівчину. В неї був важкий порок: вона була синя і не ходила. Залицяльник на руках носив її на танці. Після операції вона вже сама з ним ходила на ті танці. Потім у них народилася дитина, теж із пороком. Я прооперував і її. Зараз вони здорові.

95% дітей після операції ведуть звичайний спосіб життя. Вони бігають, плавають, катаються на велосипеді, грають у футбол. Лише деяким радять обмежувати фізичні навантаження. Після операції перший візит до лікаря в них заплановано за півроку.

Фолієва кислота знижує вірогідність передчасних пологів

Техаські дослідники зі США з"ясували, що фолієва кислота знижує вірогідність передчасних пологів і аномалій серця в дітей. Якщо жінки починають пити фолієву кислоту за рік до зачаття, ризик передчасних пологів знижується на 50%. Учені вивчили 35 тис. випадків вагітностей.

Крім того, канадські вчені перевірили 1,3 млн новонароджених у провінції Квебек на наявність вади серця. З"ясували, що поширення вади знизилося з того часу, як у Канаді з"явилася спеціальна їжа для вагітних. Раціон включав у себе фолієву кислоту. В Америці її обов"язково додають у хлібобулочні вироби.

Фолієва кислота — це вітамін В9. Він міститься в печінці, свіжих зелених овочах з листям, бобових, хлібі з борошна грубого помелу, дріжджах.

Зараз ви читаєте новину «Дітям виправляють вади серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі