четвер, 22 лютого 2007 19:05

Через молочницю може статися викидень

60-річна киянка Олена Бондар десять років тому перехворіла на кандідоз. Це гінекологічне захворювання, викликане грибком кандіда. Його народна назва — молочниця. Недугу називають так, бо виділення, спровоковані грибком, нагадують скисле молоко або сир.

— Я була збентежена, — пригадує Олена Іванівна. — Мене непокоїли печія та свербіж. Якби не донька — вона у мене терапевт, не знаю, чи наважилася б піти на огляд до лікаря.

У поліклініці в жінки взяли мазок на аналізи та заспокоїли — це молочниця. Вона виникла через гормональний збій: у Бондар починався клімакс.

Мене непокоїли печія та свербіж

— Кожна жінка може захворіти на молочницю, — пояснює Ольга Мельничук, 29 років, акушер-гінеколог Київського центру репродуктивного здоров"я. — Грибок розвивається, коли в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни. Найчастіше — у підлітковому віці, під час статевого дозрівання та при клімаксі.

Ольга Мельничук стверджує, що хворобу також можуть спровокувати переохолодження, грип, вірусні хвороби, неправильний прийом антибіотиків. А також вагітність, під час якої теж відбувається гормональний збій.

— Половина майбутніх мам, яких у нас обстежують, мають грибок, — каже лікар. — Для вагітних головне — вчасно від нього вилікуватися. Бо через молочницю може виникнути запалення, що призводить до викидня.

Гінекологи розрізняють дві форми молочниці: гостра (лікується за один раз) та хронічна (загострюється 2–4 рази на рік перед місячними). Останню виявити складніше.

— Щоб вилікувати хронічний кандідоз, треба півроку приймати таблетки, — говорить Ольга Мельничук.

Симптоми хвороби

75% жінок хворіють на молочницю, кажуть лікарі. Найчастіше недуга розвивається у репродуктивному віці — від 20 до 40 років.
Гінекологи радять звернути увагу на такі симптоми:
— свербіж та печія, частіше під вечір чи після гарячої ванни;
— густі білі виділення, схожі на сир.
Кандідоз може виникати як супровідне захворювання при гінекологічних хворобах, запаленнях, цукровому діабеті. У діабетиків недугу провокує порушення вуглеводного обміну.

Зараз ви читаєте новину «Через молочницю може статися викидень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі