понеділок, 03 червня 2013 00:00

"Без дози не можуть спати і їсти"

Автор: фото з сайта www.izvestia.ru
  Легкі наркотики та психостимулятори пробують близько 90 відсотків молоді в Україні. Найчастіше вживають їх на дискотеках та вечірках
Легкі наркотики та психостимулятори пробують близько 90 відсотків молоді в Україні. Найчастіше вживають їх на дискотеках та вечірках

— 21-річний студент почав пити амфетамін за кордоном, бо не встигав учитися. Завдяки цьому поменшали проблеми з увагою. Ночами готувався до іспитів. Зрештою провалив їх і потрапив до поліції, — розповідає столичний психіатр-нарколог Владислав Сова, 35 років. — Його передали в Україну, марив, мав галюцинації. Зараз лікується від шизофренії у приватній клініці. Курс як мінімум рік, а діагноз залишиться на все життя.

Психостимулятори вживають 90% української молоді віком від 13 до 25 років, каже фахівець. На першому місці — марихуана. Половина тих, хто її курить, пробує й амфетамін.

— Психіка страждає від психостимуляторів у 20 разів більше, ніж від героїну. Дві третини моїх молодих пацієнтів з маренням або розладами психіки вживали марихуану, амфетаміни чи солі, просочені наркотиком. Щойно батьки привели 25-річного сина. Приїхав з-за кордону і пішов із друзями на дискотеку. Раз понюхав порошок амфетаміну — і поклали в лікарню з психозом. Має манію величі та параною — думає, що його переслідують. Підозрює родичів, ніби хочуть його вбити, чує різні звуки.

Такий стан лікують півроку. Спершу виводять токсини і зменшують їх вплив, дають заспокійливі, антидепресанти. Потім із хворим працює психотерапевт. Але прояви розладу можуть залишитися на все життя.

— Амфетаміни вживає тусовочна молодь, яка постійно хоче щось "замутити", відчути нові горизонти. Дуже популярні у клубах, бо дають енергію на всю ніч. Декому так легше вийти потанцювати чи зайнятися сексом. Здається, що все можуть. Гіперактивні вживають їх, щоб хоч трохи розслабитися.

Найчастіше амфетаміни вдихають або курять. За хвилину-дві людина збуджується. Стає дратівлива, багато та сумбурно говорить. Рухи стають різкі, ламані. Емоції різко змінюються від ейфорії та радості до депресивності, злоби й агресії. Шкіра сохне, губи ніби обвітрені. Очі починають блищати, зіниці розширюються.

— Хто регулярно приймає їх, залишаються такими постійно. Больової "ломки" немає, та без нової дози не можуть спати, їсти. Худнуть, пітніють. Бракує цієї ейфорії, енергії. За кілька місяців уживання психостимуляторів починає руйнуватися кора мозку. Можуть осліпнути через погіршення кровообігу. Серце слабшає, тиск підстрибує. Великий ризик інсульту й інфаркту в молодому віці. Токсини руйнують печінку, нирки та підшлункову. У чоловіків гіршає ерекція, жінки стають безплідні або мають викидні. Діти народжуються з каліцтвами.

До легких наркотиків схильні люди тривожні, незрілі, демонстративні, які не мають своєї позиції, говорить лікар. Їм ніби постійно чогось бракує. Часто це пещені діти багатих батьків.

— Я лікував багато київської "золотої молоді". Хто сам заробив 100 доларів, подумає, на що їх витратити. А тим усе приходить на шару, тому нема до чого прагнути. А хочеться жити, отримувати яскраві емоції та радість. Понти новими машинами, джинсами приїдаються. Особисті можливості значно нижчі від бажань. Цей внутрішній конфлікт ніби розриває зсередини.

Владислав Сова два роки лікував від наркоманії 19-річного хлопця із заможної родини. Він уживав амфетаміни й опійні наркотики.

— Не розумів, навіщо живе. Не мав цілей та інтересів. Я сказав мамі, щоб не давала грошей. Наступного дня він приходить у новій колекції "Дольче і Габбана" першої лінії. Дзвоню матері, а вона:  "Не буде ж мій син ходити в обносках". Потім батьки поїхали відпочивати, а він оформив на себе крадене авто. Вони "порішали питання", і машина стала його. Після цього каже: "Навіщо мені мінятися? Маю що вдягнути на 10 років наперед. Є що їсти, няньки і домробітниці. Батьки свої мільйони з собою не заберуть, усе одно мені будуть". Зараз його відправили за кордон, бо думають, що там не знайде наркотиків.

У енергетиках уся таблиця Менделєєва

Владислав Сова застерігає пити енергетичні напої, бо виснажують організм.

 

— Якщо водій у дорозі відчуває, що засне, і ніде зупинитися, то можна випити. Але зрідка. Ці напої не дають енергії, лише виснажують. Настає залежність, як від інших психоактивних речовин. Без них починається депресія, збивається сон, зникає апетит.

Не радить їх уживати, аби збадьоритися після дискотеки чи нічної поїздки.

— Раніше в деякі енергетики додавали наркотики. В Україні їх заборонили. Це ніби влити в себе таблицю Менделєєва. Речовини з них руйнують не лише нервову систему. Збивають ритм серця, садять нирки й печінку.

Зараз ви читаєте новину «"Без дози не можуть спати і їсти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі