понеділок, 07 вересня 2020 07:51

Яблучний оцет дробить камені в нирках

Автор: prodvigator.ru
  Варто їсти не більше 300 грамів кавуна на день. Інакше провокує надмірне сечовипускання, при якому організм втрачає солі калію, магнію та кальцію
Варто їсти не більше 300 грамів кавуна на день. Інакше провокує надмірне сечовипускання, при якому організм втрачає солі калію, магнію та кальцію

— Сіла на кавунову дієту, щоб вивести камені з нирок. Ниють кілька разів на день. На операцію не лягаю через стрибки тиску. Можу не вийти з наркозу, — розповідає Світлана Хоха, 57 років, із Запоріжжя. — З'їдала по кавуну щодня, і нирки ще більше заболіли. Злякалася й подзвонила лікарю. Той заборонив їсти його, бо провокує рух каменів.

Почала вживати яблучний оцет. Він стимулює роздроблення каменів. Для приготування оцту 400 г яблучного жому заливає 500 г теплої кип'яченої води. Всипає 10 г вологих дріжджів, 20 г чорного хліба. На літр суміші додає 100 г цукру чи меду. Розмішує. Зливає у банку і накриває темною ганчіркою. Настоює 10 днів, часто помішуючи, бо жом піднімається наверх. Тоді цідить через марлю і сік гріє. На літр рідини додає 10 г цукру. Ставить у темне місце закритим, щоб до напою не доходило повітря.

— Оцет із магазину не підходить. Він переварений, мертвий. Там немає вітамінів. А мій нагадує пиво. На вигляд і на смак, — додає Світлана Хоха.

Вживає яблучний оцет натщесерце. Розводить 2 ч. л. у склянці води.

— Яблучний оцет дійсно може дробити камені, але його радять не всім. Тому спочатку слід поговорити з лікарем, — каже Ігор Соловйов, 55 років, столичний нефролог. — Кавун — корисний, але його потрібно їсти в міру. Не більш як 300 грамів на день. Містить фітонциди, що при надмірному вживанні стимулюють вироблення сечі.

Організм при частому сечовипусканні втрачає корисні солі калію, магнію, кальцію. Від цього порушується кислотно-лужний рівень, що спричиняє відходження кристалів солей. У сечових шляхах вони дряпають слизову, провокуючи запалення. Кавун допоможе запобігти появі каменів у нирках. Також можна потовкти його свіже насіння. 4 ст. л. залити 2 л води, варити 15 хв. Пити два дні. Повторити за два тижні. Якщо камені вже є, то кавунів краще не їсти. Може зрушити їх із місця.

— Камені утворюються у чоловіків і жінок, особливо у повних. Зайва вага призводить до підвищення рівня сечової кислоти. Камені можуть з'явитися у будь-якому відділі видільної системи. Найчастіше в нирках. Тоді починає боліти поперек, мутніє сеча, пече при сечовипусканні.

Камені можуть утворюватися через потрапляння інфекції у вивідні шляхи, порушення відтоку сечі чи обмінних процесів. Схильність до сечокам'яної хвороби передається спадково. Також важливо, що людина їсть і п'є. Наприклад, у воді в Хмельницькій області багато солей. Тому в місцевих часто зустрічається ця недуга. Якщо обстеження показує, що камінь сам не вийде, потрібна операція.

— Зараз уже не робимо відкритих операцій на нирках і сечоводах, — каже Ігор Соловйов. — Виконуємо ендоскопічні втручання через проколи або ультразвукове дроблення каменів. Після їх виходу треба здати аналіз, щоб визначити — чого далі не можна їсти людині. Якщо покаже підвищений вміст сечової кислоти — менше м'яса й копченостей. Налягати на овочі й фрукти. Особливо нирки люблять петрушку, кріп, селеру, огірки, гарбуз, болгарський перець, яблука, капусту.

6 грамів солі потрібно вживати на добу здоровій людині. При гіпертонії, серцево-судинних і ниркових захворюваннях — 3 г. Прихована сіль є у ковбасі, сирі, хлібі.

Зараз ви читаєте новину «Яблучний оцет дробить камені в нирках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі