— Сіла на кавунову дієту, щоб вивести камені з нирок. Ниють кілька разів на день. На операцію не лягаю через стрибки тиску. Можу не вийти з наркозу, — розповідає Світлана Хоха, 57 років, із Запоріжжя. — З'їдала по кавуну щодня, і нирки ще більше заболіли. Злякалася й подзвонила лікарю. Той заборонив їсти його, бо провокує рух каменів.
Почала вживати яблучний оцет. Він стимулює роздроблення каменів. Для приготування оцту 400 г яблучного жому заливає 500 г теплої кип'яченої води. Всипає 10 г вологих дріжджів, 20 г чорного хліба. На літр суміші додає 100 г цукру чи меду. Розмішує. Зливає у банку і накриває темною ганчіркою. Настоює 10 днів, часто помішуючи, бо жом піднімається наверх. Тоді цідить через марлю і сік гріє. На літр рідини додає 10 г цукру. Ставить у темне місце закритим, щоб до напою не доходило повітря.
— Оцет із магазину не підходить. Він переварений, мертвий. Там немає вітамінів. А мій нагадує пиво. На вигляд і на смак, — додає Світлана Хоха.
Вживає яблучний оцет натщесерце. Розводить 2 ч. л. у склянці води.
— Яблучний оцет дійсно може дробити камені, але його радять не всім. Тому спочатку слід поговорити з лікарем, — каже Ігор Соловйов, 55 років, столичний нефролог. — Кавун — корисний, але його потрібно їсти в міру. Не більш як 300 грамів на день. Містить фітонциди, що при надмірному вживанні стимулюють вироблення сечі.
Організм при частому сечовипусканні втрачає корисні солі калію, магнію, кальцію. Від цього порушується кислотно-лужний рівень, що спричиняє відходження кристалів солей. У сечових шляхах вони дряпають слизову, провокуючи запалення. Кавун допоможе запобігти появі каменів у нирках. Також можна потовкти його свіже насіння. 4 ст. л. залити 2 л води, варити 15 хв. Пити два дні. Повторити за два тижні. Якщо камені вже є, то кавунів краще не їсти. Може зрушити їх із місця.
— Камені утворюються у чоловіків і жінок, особливо у повних. Зайва вага призводить до підвищення рівня сечової кислоти. Камені можуть з'явитися у будь-якому відділі видільної системи. Найчастіше в нирках. Тоді починає боліти поперек, мутніє сеча, пече при сечовипусканні.
Камені можуть утворюватися через потрапляння інфекції у вивідні шляхи, порушення відтоку сечі чи обмінних процесів. Схильність до сечокам'яної хвороби передається спадково. Також важливо, що людина їсть і п'є. Наприклад, у воді в Хмельницькій області багато солей. Тому в місцевих часто зустрічається ця недуга. Якщо обстеження показує, що камінь сам не вийде, потрібна операція.
— Зараз уже не робимо відкритих операцій на нирках і сечоводах, — каже Ігор Соловйов. — Виконуємо ендоскопічні втручання через проколи або ультразвукове дроблення каменів. Після їх виходу треба здати аналіз, щоб визначити — чого далі не можна їсти людині. Якщо покаже підвищений вміст сечової кислоти — менше м'яса й копченостей. Налягати на овочі й фрукти. Особливо нирки люблять петрушку, кріп, селеру, огірки, гарбуз, болгарський перець, яблука, капусту.
6 грамів солі потрібно вживати на добу здоровій людині. При гіпертонії, серцево-судинних і ниркових захворюваннях — 3 г. Прихована сіль є у ковбасі, сирі, хлібі.
Коментарі