вівторок, 16 травня 2017 05:45

4-річна Кароліна Конягіна перемогла останню стадію раку

Автор: ФОТО з сайта www.vk.com
  Марія Конягіна з дочкою Кароліною після повернення з лікування у Туреччині
Марія Конягіна з дочкою Кароліною після повернення з лікування у Туреччині

— Почалася хвороба з того, що в Кароліни після застуди запалилися лімфовузли на шиї. Це було наприкінці 2015 року, — каже 24-річна Марія Конягіна з Дніпра, мати дівчинки. — У лікарні приписали примочки. Від них лімфовузли тільки затверділи. Через кілька днів надувся живіт і нирки збільшилися до 18 сантиметрів, як у 20-річної людини. Лікар поклав Каролінку на кушетку, оглянув і сказав, що в неї під щелепою пухлини. Зібрали консиліум і поставили діагноз — лімфома Беркітта. Одразу почали капати препарати з високою дозою хімії, бо ситуація була критична.

Лімфома Беркітта — це рідкісний вид раку. Найчастіше буває у дітей 3–7 років. Однією з причин хвороби є мононуклеоз — запалення вузлів, яке супроводжується лихоманкою, збільшенням мигдалин, печінки та селезінки.

— При лімфомі Беркітта пухлини проростають і поширюються за межі лімфатичної системи. Проростають до спинного мозку, нирок та інших органів, — говорить 26-річна Олена Дибенко, столичний терапевт із Міжнародного центру підтримки пацієнтів "Букімед". — Без лікування недуга може вбити дитину за кілька місяців. Пухлина швидко росте і руйнує кістки. Вона виникає в кишківнику і переходить на печінку, селезінку, яєчники, мозок і спинномозкову рідину. Лімфома Беркітта викликає втрату апетиту, ваги, втому, нічну пітливість та лихоманку.
Дівчинці зробили комп'ютерну томографію, рентген, біохімічний аналіз крові. Провели біопсію - зі збільшеного лімфатичного вузла взяли частину тканини, щоб визначити тип лімфоми.
Перший курс хіміотерапії для Кароліни дав ускладнення: сповільнився кровообіг, почалися проблеми з серцем, нирками. Між першим і другим курсами хімії дали два тижні на реабілітацію. Дівчинка була прикутою до ліжка і перестала говорити.

— На 35 дітей у гематологічному відділенні працювали три медсестри, — продовжує Марія Конягіна. — Вони фізично не встигали точно по годинах ставити крапельниці. У хіміотерапії це дуже важливо. Доводилося виловлювати медсестер у відділенні і за руку приводити до дитини. Гематолог порадила, щоб я дочку везла за кордон. Сказала, що другий блок хіміотерапії вона просто не переживе. Після нього невідомо було, чи Кароліна зможе відновитися.

Не всі закордонні лікарні приймають дітей, які вже почали лікування вдома. За два тижні зібрали документи й гроші. У турецьку клініку "Медіпол" у Стамбулі дівчинку привезли лежачою. З аеропорту її забирали "швидкою".

— Стан Кароліни був важкий, тому перед тим, як продовжити хімію, в клініці спочатку провели відновну терапію, — говорить Олена Дибенко. — Загалом лікування тривало близько 6 місяців

Лікування в турецькій клініці дівчинка закінчила в серпні 2016 року. Там їй зробили чотири блоки "хімії". Давали протипухлинні препарати, які підбирали для неї індивідуально. Вони зупиняють ріст пухлин і розподіл злоякісних клітин по організму.

— Мені було дивно, що медсестру не потрібно просити зайти в палату, — каже Марія Конягіна. — Вона ніколи не спізнювалася. Ліки не треба було самим шукати. В Україні цим я займалася, тому точно знала — коли і що треба крапати. Якось за звичкою запитала турецького лікаря, для чого він те чи інше крапає. Він здивувався і сказав, що це не моя турбота, що я просто повинна підтримувати дитину як мама.

Збирати гроші на лікування Кароліни допомагали благодійники. Оскільки коштів ви­явилося замало, працівники "Букімеда" домовилися, щоб клініка дозволила півроку безкоштовно жити в гостьовому будинку. Зараз кожні три місяці Кароліна проходить обстеження в Києві. Хвороба відступила. Дівчинка активна, їсть і бігає.

Зараз ви читаєте новину «4-річна Кароліна Конягіна перемогла останню стадію раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі