Тетяна Д'яконова запатентувала власну методику лікування глаукоми

Автор: ФОТО НАДАЛА КЛІНІКА ”ІРІС”
  Полтавський офтальмолог Тетяна Д’яконова радить перевіряти зір щороку
Полтавський офтальмолог Тетяна Д’яконова радить перевіряти зір щороку

Хвороба швидко стає хронічною

— Глаукома — вкрай небезпечна хвороба очей, що призводить до сліпоти. Єдиний шанс вилікувати її — вчасна діагностика та профілактика, — говорить головний лікар офтальмологічного центру "Іріс", офтальмохірург вищої категорії Тетяна Д'яконова.

— Які причини виникнення глаукоми?

— При цьому захворюванні повільно й непомітно руйнується зоровий нерв. Глаукома на другому місці у світі серед причин сліпоти. Починається з порушення циркуляції рідини в здоровому оці. Зростає внутрішньоочний тиск, страждає кровопостачання зорового нерву. Людина гірше бачить. Згодом порушується периферійний зір, обмежується зона видимості. З часом може настати сліпота. Ці зміни незворотні. Тому важливо почати лікування якнайшвидше. Буває, що тиск в оці тримається на верхній межі норми. При цьому суттєво порушуються функції кровообігу в зоровому нерві.

— Хто в групі ризику?

— Люди за 40 років та ті, хто має хронічні хвороби очей, катаракту. Підвищують ризик супутні недуги — цукровий діабет, атеросклероз, гіпертонія. Глаукома може бути спадкова — проявиться, якщо на неї страждають близькі родичі.

— Як розпізнати глаукому?

— Перші ознаки глаукоми часто незначні, тому її називають тихим крадієм зору. Є форми, що протікають майже непомітно. Втрата зору може тривати кілька років. А пацієнт відчує, що щось не так, коли практично осліпне. Такий різновид на ранніх стадіях можна діагностувати лише при офтальмологічному обстеженні.

Інші форми супроводжуються болем і зоровими порушеннями. Як-от періодичні затуманення зору, поява ореолів навколо джерел світла, біль у надбрівній і скроневій ділянці. В таких випадках можливий гострий напад — різке підвищення тиску в оці. Часто супроводжується нудотою й загальним погіршенням стану. Людина може осліпнути, якщо не отримає допомогу протягом доби.

— Як запобігти розвитку недуги?

— Йти до лікаря при перших симптомах. Після 40 років раз на 12 місяців обстежуватися в окуліста. Особливо — людям зі згаданих груп ризику. Звертайтеся до фахівців.

В офтальмологічному центрі "Іріс" є необхідне комп'ютерне, лазерне й ультразвукове обладнання. Досвідчені офтальмологи якісно та швидко проведуть обстеження. Допоможуть вчасно діагностувати глаукому, катаракту та інші хвороби очей, призначать ефективне лікування.

Маємо можливість на мікроскопічному рівні обстежити око й виявити загрозу розвитку глаукоми щонайменше за рік до розвитку симптомів. Раннє звернення до лікаря підвищує успішність її лікування.

— Як борються з недугою?

— Використовують три основні методи — медикаментозний, лазерний та хірургічний. Повністю вилікувати глаукому неможливо. Хвороба швидко переходить у хронічну форму. Та за умов вчасної і правильної допомоги можна зберегти зір.

Основа терапії — контроль внутрішньоочного тиску. Як правило, лікування починають з очних кра­пель. Бувають різні, та мають спільну властивість знижувати тиск в оці, запобігають пошкодженню зорового нерву. Крапають ліки строго за розкладом — щодня протягом багатьох років. Призначити або відмінити їх може тільки офтальмолог.

Хворі на глаукому мають перебувати під дис­пансерним наглядом. Обстежують очі кожні три-шість місяців, залежно від стадії та тяжкості недуги. Якщо терапією не вдається стабілізувати очний тиск, призначають лазерне або хірургічне лікування.

Під час втручання формуємо новий канал для відводу рідини з ока. Застосовуємо розроблений і запатентований мною метод комбінованої операції. При одномоментному лікуванні катаракти та глаукоми капсулу кришталика використовуємо як дренаж. Це гарантує нормалізацію очного тиску.

Всі наявні методи можуть допомогти зберегти зір на довгі роки. Головне — вчасно звернутися до професійного офтальмолога.

— Де можна отримати консультацію й пройти лікування?

— Офтальмологічний центр "Іріс" розташований у Полтаві на вулиці Миколи Дмітрієва, 6д (колишня Володарського. — ГПУ) на території Полтавської центральної районної лікарні.

Приймаємо пацієнтів без направлення. Попередній запис на консультацію за тел. 69 71 70 або 0(66) 197 30 31.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Д'яконова запатентувала власну методику лікування глаукоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі