Сальмонели живуть у недосмажених яйцях

Автор: ФОТО з сайта pravda.com.ua
  Центральний ринок села Любашівка Подільського району Одеської області щодня відвідують сотні туристів, які повертаються з курортів на узбережжі Чорного моря. Над трасою купують сушену, в’ялену та копчену рибу. Через неї найчастіше заражаються сальмонельозом у спеку
Центральний ринок села Любашівка Подільського району Одеської області щодня відвідують сотні туристів, які повертаються з курортів на узбережжі Чорного моря. Над трасою купують сушену, в’ялену та копчену рибу. Через неї найчастіше заражаються сальмонельозом у спеку

Отруєння викликає зневоднення і тромбоз

Після зараження сальмонельозом у ресторані 24 людей у селищі Куликів на Львівщині місцева влада з аборонила продавати страви, які швидко псуються. Обмеження діятимуть влітку по всій області. Випадки масових отруєнь виявляють і в решті регіонів України. Вони почастішали з початком спеки.

— Так гульнула на весіллі в сусідки, що загриміла на три дні в больницю під крапельниці, — розповідає Олена Акімова, 39 років, із села ­Хотянівка Вишгородського району Київської області. — Як кольнуло вперше в животі, то зразу випила вугілля.

До кінця дня підвищилася температура до 39,5 градусів. Жарознижувальні не діяли. Боліло внизу живота й почалася блювота. Відвезли в лікарню, де поставили крапельниці. Аналізи показали сальмонельоз — інфекційне захворювання, що викликає нудоту, біль у животі та голові, слабкість, діарею. Інкубаційний період триває від 6 годин до двох днів. Збудником є бактерії роду сальмонела. Вони проникають у клітини кишечника, викликаючи запалення слизової оболонки. Виділяється токсин, що потрапляє в кров і отруює органи. Ця бактерія легко розмножується, особливо в спеку.

— Україна не вилазить зі спалахів отруєнь через реформування санітарно-епідеміологічної служби. Заборона перевірок призводить до руйнування системи контролю, — говорить 55-річна Ольга Голубовська, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Олександра Богомольця. — Немає нормальної системи контролю, відповідальності.

Інфекція любить тепле й вологе середовище. У брудній ганчірці збудник сальмонельозу може жити місяцями. Часто є в яйцях і продуктах, у які його додають сирим — майонезі, соусах або кремах. Також у курятині. Для неї має бути окрема кухонна дошка. Краще пластикова чи кам'яна, бо менше вбирає залишки сирого м'яса. Якщо є тільки дерев'яна, то її під час миття слід пошкрябати ножем і полити окропом.

— Не треба приписувати сальмонелу тільки курятині. Збудник є і в сирій рибі, тому обережно їжте суші. Краще відмовитися від недосмажених яєць. У них жовток повністю не приготовлюється. Безпечно їсти лише густе яйце, — каже Олена Горобець, 36 років, інфекціо­ністка Центральної поліклініки військово-медичного управління Служби безпеки України.

Сальмонельоз викликає зневоднення, тому небезпечний для життя. Воно загрожує розвитком шоку та гострою нирковою недостатністю.

У брудній ганчірці збудник може жити місяцями

З цих станів складно виводити пацієнтів. Зневоднення може наступити швидко й непомітно. Навіть за одну ніч. Особливо небезпечне для дітей, бо їхні організми потребують води більше, ніж дорослі.

— Важливо, як людина покриває втрату рідини. Якщо після випитого виникає блювота, слід звернутися в лікарню. Особливо людям із хронічними хворобами серця та судин. Для них зневоднення смертельно небезпечне. На тлі проносу може згуститися кров і підвищити ризик утворення тромбів, — додає Олена Горобець.

При шлунково-кишкових інфекціях, які проявляються блюванням, діареєю і високою температурою, треба пити сольові розчини. Вони найкраще заповнюють рідину в організмі. Випоювання можна робити аптечними порошками, які розводять у воді. Або приготувати розчин самостійно — в 1 л кип'яченої води розвести 2 ст. л цукру й по 1 ч. л. солі та харчової соди. Вживати, доки замість блювоти не піде чиста вода.

Зараз ви читаєте новину «Сальмонели живуть у недосмажених яйцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі