Глаукому лікують за допомогою лазера

Автор: ФОТО надала клініка ”Іріс”
  Процедура лазерного лікування глаукоми триває сім хвилин. Не потребує розрізання ока. Після втручання пацієнту на місяць призначають краплі
Процедура лазерного лікування глаукоми триває сім хвилин. Не потребує розрізання ока. Після втручання пацієнту на місяць призначають краплі

Новий метод запровадили у Полтаві

Одне з найнебезпечніших захворювань, що призводить до сліпоти — глаукома. При ній повільно і непомітно руйнується зоровий нерв. Як правило, через хронічне підвищення внутрішньоочного тиску. В Україні 205 тис. хворих на глаукому. Щорічно виявляють 25 тис. нових випадків. Безкровний і безболісний метод лікування глаукоми запровадили в офтальмологічному центрі "Іріс" у Полтаві.

— Ми стежимо за новими технологіями в Україні та світі. Все найсучасніше обладнання, що реєструється в країні, одразу впроваджуємо в практику. Цьогоріч у нас з'явився новий лазер французького виробництва. Ефективне лікування глаукоми без втручання в порожнину ока. Такий лазер — п'ятий в Україні, — каже Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар центру "Іріс".

У чому революційність цього методу?

— Раніше для зниження тиску око розтинали, формували канали для відтоку рідини. Новий метод цього не потребує. Ми не проникаємо всередину ока, діємо на поверхні. Залежно від форми хвороби та стадії, виконуємо лазерну стимуляцію або фотокоагуляцію ділянки, що відповідає за баланс рідини. Лікування безкровне і безболісне.

При яких стадіях глаукоми можна звертатися по допомогу?

— Звертатися треба якомога раніше. Краще при перших симптомах прийти на консультацію, ніж остаточно втратити зір. Глаукома — невиліковна. Її жодна операція не вилікує повністю. Страждає кровопостачання насампереду зорового нерва. Намагаємося зберегти той зір, що пацієнт має.

Якщо в людини третя стадія глаукоми, вона ніколи не стане першою. Можемо інтенсивним лікуванням перевести в другу. Але це стається не так часто — глаукома завжди прогресує. Наше завдання ­зробити так, щоб це було повільно і людині вистачило зору протягом життя.

Скільки часу займає лікування новим апаратом?

— Операцію виконуємо після всебічного обстеження. Застосовуємо 18 методів на сучасному, зокрема лазерному, обладнанні. Маючи на руках усі дані, індивідуально вирішуємо, яке лікування допоможе.

Операція триває 7 хвилин. Потім людина йде додому. Призначаємо подальше лікування — краплі. Огляд наступного дня і протягом місяця. Наша клініка тримає всіх пацієнтів із глаукомою під спостереженням. Хворобу треба контролювати — навіть за пів року вона може прогресувати.

Даємо рекомендації стосовно способу життя. Створили спеціальну пам'ятку. Адже в інтернеті інформації багато, та не вся корисна. Часто навіть шкідлива, бо не враховує індивідуальних особливостей пацієнта.

Які є обмеження?

— Вікових обмежень немає. З протипоказань — інфекційні захворювання ока та придатків, пухлини ока. Інші хвороби не ускладнять лікування.

Окрім глаукоми, з якою проблемою найчастіше звертаються?

— Багато пацієнтів із катарактою. Використовуємо всі сучасні кришталики, зареєстровані в Україні. Працюємо лише з найякіснішими матеріалами. Вік не обмежений, поки що наш рекорд — 100-річний пацієнт. Маю власний патент на комбіноване лікування катаракти з глаукомою.

Чи є в клініці знижки для військових?

— Наше лікування безкоштовне для учасників АТО та ООС. А також для батьків українських воїнів, які загинули на сході України.

Як працюєте в умовах карантинних обмежень?

— Дотримуємося всіх стандартів, установлених для медичних закладів стосовно обробки та санітарії. Ще до пандемії у клініці так облаштували вентиляцію, що надходить тільки стерильне повітря. Така система є навіть не у всіх операційних в Україні. Кожен пацієнт приходить на свій час за попереднім записом, тому в нас ніколи не утворюються черги.

Головний лікар центру Тетяна Д'яконова зробила понад 40 тисяч операцій

Крім лікування катаракти та глаукоми, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги: лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей лінзами PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" почала працювати 2016 року. Головний лікар центру Тетяна Д'яконова зробила понад 40 тисяч операцій.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні). Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 0(532) 69 71 70, 0(66) 19 73 031.

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Глаукому лікують за допомогою лазера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі