неділя, 06 жовтня 2013 17:10

8 тисяч українок щороку виходять заміж неповнолітніми

8 тисяч українок щороку виходять заміж неповнолітніми
Фото: news.if.ua

8100 ранніх шлюбів було зареєстровано в Україні торік. Дружинами стали 96 неповнолітніх киянок. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла київський сімейний психолог Валентина Домська.

"Цьогорічної статистики ще немає. Такі дані отримаємо не раніше січня 2014 року, - говорить Валентина Іванівна. – 90 відсотків неповнолітніх виходять заміж та одружуються через вагітність. Часто до ранніх шлюбів вдаються жінки з неблагополучних сімей".

Згадує, що торік у 17 років вийшла заміж Оксана з Київщини. Її мама понад 7 років живе та працює в Італії.

"Дівчина завагітніла від хлопця, з яким зустрічалася. Бабуся, коли дізналася, розплакалась. У 58 років вона стала прабабусею. Коли проводжу бесіди з батьками таких молодих породіль, намагаюсь заспокоїти і підтримати. У такій ранній вагітності є свої плюси. Як правило, коли діти від ранніх шлюбів виростають, їм легко знайти спільну мову з батьками, які теж ще досить молоді".

Раніше шлюб жінкам дозволяли брати з 17 років. Торік шлюбний вік підняли до 18 років.

"Часто у ранні шлюби вступають діти заробітчан, вихованці інтернатів і вагітні жінки. Якщо вагітні беруть такий шлюб по необхідності, то решта – з розрахунку. Для них це такий собі спосіб прожити певний час у комфортних умовах. У березні мала справу з дівчиною, яка у такий спосіб хотіла насолити батькам. У 17 років вона вийшла заміж за 30-річного байкера з Росії. Подружжя прожило разом всього 4 місяці. Через розлучення дівчина пропустила вступ до університету. Батьки водили її на консультацію до психологів два місяці, але пережита сімейна травма ще довго не пробудить у ній бажання вийти заміж удруге".

Психолог переконує, що шлюби, які взяті до 18 років не відрізняються по міцності від тих, що взяті після 25 років.

"Звичайно, у ранніх, як і в більш зрілих сім'ях трапляються розлучення. Так само як і в обох випадках бувають хороші сімейні стосунки. Погано, коли члени подружжя мають велику різницю у віці. За моїм досвідом такі сім'ї досить швидко розпадаються, бо парам важко порозумітися. Недоліками ранніх шлюбів також є недостатність життєвого досвіду і відсутність майнового забезпечення чоловіка і дружини".

У серпні 16-річну племінницю Олену видала заміж Катерина Кушнірук із Львівщини.

"Олена 16-річчя у червні відсвяткувала. Не проконтролювала її, бо своїх трьох дітей маю, - говорить Кушнір. – Віка мама Олени з Італії не вилазить. Залишила доньку на мене в 11 років, коли поїхала на заробітки. Зустрічатися з Леонідом Лєна почали в 9 класі. Він з сусіднього села. Ніхто не думав, що він такий порядний видасться. Коли завагітніла, покликав її заміж. Дозвіл на шлюб отримали через суд, бо в нас заміж можна вийти тільки після 18. Хоч домовилися весілля не робити, але Віка тисячу євро вислала. Покликали 20 гостей, накрили стіл вдома. Вінчатися будуть після того, як Олена народить. Жити планують з дідом і бабою Леоніда. Вони на внука хату переписали".

Зараз ви читаєте новину «8 тисяч українок щороку виходять заміж неповнолітніми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі