четвер, 11 червня 2009 18:35

Фонтани дендропарку "Софіївка" висихають

Національний дендрологічний парк "Софіївка", що в місті Умань на Черкащині, може висохнути. Через засуху та зміління русла річки Кам"янка, що забезпечує парк водою, фонтани й водоспади не працюватимуть.

— Рівень води у Красному ставі падає — через це міліють усі софіївські ставки, — зазначає вчений секретар "Софіївки" Володимир Грабовий, 37 років. — При нормі опадів 600 міліметрів уже кілька років випадає 400. Майже не працює Великий водоспад, під загрозою робота підземної річки та фонтанів "Семиструйка" і "Змія". Свого часу "Змія" била аж на 20 метрів, а тепер трохи більше 10.

Воду тут подають лише з 10.00 до 16.00. За 15 років, прогнозують, центральна частина парку може зникнути. На систему постійного водозабезпечення потрібні 15 млн грн.

Торік удалося підвищити рівень води в Красному ставі на 30 см. Потрібно підняти ще на 1 м 22 см.

— Вирубання лісів — теж проблема. Де тепер колишній військовий аеропорт, там років 300 був ліс. Та й із боку автостради непогано було б затінити територію, — кажуть науковці.

Дендрологічний парк "Софіївка" створив 213 років тому граф Станіслав Потоцький у подарунок дружині Софії. Його площа — близько 180 га. 2007 року його визнали одним із семи чудес України.

За рік "Софіївку" відвідують 300 тис. туристів.

Зараз ви читаєте новину «Фонтани дендропарку "Софіївка" висихають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі