середа, 31 січня 2007 15:45

Якісний рідкокристалічний екран коштує від 1300 гривень

41-річна киянка Оксана Женжера кілька місяців тому купила 19-дюймовий рідкокристалічний монітор "Самсунґ SyncMaster 970P" за 2500 грн. Оксана розробляє інтернет-сайти і чимало працює вдома. Вона шукала монітор із великим чітким екраном.

— До цього п"ять років працювала на 21-дюймовому моніторі старого зразка, — розповідає жінка. — Помітила, що очі почали швидко втомлюватися.

По новий рідкокристалічний дисплей Оксана поїхала на Петрівку.

— Для роботи з картинками краще купувати монітор із діагоналлю 19–21 дюйм, — радить технічний консультант мережі "Діавест" Анатолій Сергієнко, 25 років. — Вони чіткіше відтворюють зображення.

Монітор повертається під потрібним кутом

У "Діавесті" порадили купити монітор "Самсунґ" або "LG". Вони не найдорожчі — коштують від 1300 грн. Але добре передають кольори. У найдешевших, кажуть комп"ютерники, близько 1000 гривень — кольори неточні і картинка виходить нечітка. При наборі тексту це не дуже видно. Недоліки монітора стають помітними, коли займаєшся графікою. Очі втомлюються сильніше.

— Адже для роботи з графічними зображеннями важливо чітко бачити дрібні деталі малюнка, — каже продавець-консультант мережі "МегаМакс" Дмитро Юровських, 23 роки.

Якісним вважають монітор із характеристикою екрана не менше 1280Х1024 пікселів, кажуть консультанти.

— Є монітори, які можна повертати, як хочеш, — каже продавець-консультант мережі "City.com" Віталій Шевченко, 21 рік.— Екран стоїть на ніжці з шарнірним механізмом. Монітор повертається під будь-яким кутом.

Такі моделі купують для професійних цілей. Вони майже не спотворюють зображення. Навіть якщо дивитися не прямо, а збоку — картинку видно чітко.

— Дорожчі монітори мають аудіовхід і телевізійний тюнер, — каже Анатолій Сергієнко. — Їх можна використовувати як телевізори. Але вони менш популярні. Купуючи монітор для роботи, люди звертають увагу перш за все на практичність.

Оксана Женжера порівняла кілька моніторів різних виробників. У деяких дешевших моделях екран підсвічується нерівномірно. Жінці це не сподобалося — "давить" на очі. Тому вона купила дорожчий.


Скільки коштує рідкокристалічний монітор на 19 дюймів


 Назва виробника й моделі Ціна, грн  Мережа 
 Ейсер AL1916As  1285  City.com
 Ксерокс ХМ3-19W  1299  City.com
 Бенк FP92E  1355  City.com
 Хансґ JC198D  1404  МегаМакс
 LG L1952S-BF  1414  Комп"ютерний світ Діавест
 Соні VA 1912W  1486  Комп"ютерний світ Діавест
 Нек 92VM  1600  Цифровий світ
 Філіпс 190X6FB  1835  МегаМакс
 Самсунґ 931С  1935  City.com
 Асус РW191  2050  Цифровий світ
 LG L1900J  2158  МегаМакс
 Самсунґ 970Р  2758  Комп"ютерний світ Діавест


Окуляри захистять зір

— Рідкокристалічні монітори безпечніші за попередні моделі, — каже лікар-офтальмолог клініки "Новий зір" Зоя Гурбик, 33 роки. — Вони не викривляють зображення й мають частоту, яка не шкодить зору.
Та навіть працюючи перед рідкокристалічним екраном, треба пам"ятати про захисні окуляри. Це ефективний та перевірений роками засіб для збереження зору. Особливо для людей, яким доводиться довго сидіти за комп"ютером.
— Випромінювання будь-якого монітора впливає на очі, — зауважує Зоя Губрик. — Екран, так само як і люмінесцентне офісне освітлення, перевантажує зір.
На захисних лінзах окулярів має бути нанесений коричневий фільтр. Він захищає від шкідливого ультрафіолету. Тон такої лінзи — як колір легкої засмаги. Оправа має бути підібрана до обличчя й не перетискати перенісся.

Зараз ви читаєте новину «Якісний рідкокристалічний екран коштує від 1300 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі