Українські іриси реєструють в Америці

Автор: ФОТО НАДАЛА АЛЛА ЧОРНОГУЗ
  Алла Чорногуз із села Погреби Кременчуцького району Полтавської області вивела понад  70 сортів ірисів. Найвідоміший — Танго журавлів
Алла Чорногуз із села Погреби Кременчуцького району Полтавської області вивела понад 70 сортів ірисів. Найвідоміший — Танго журавлів

Іридарій створюють у травні

— Цікаво спостерігати, як народжується новий сорт ірисів. Коли купуємо — вже знаємо форму, колір. А щоб отримати очікуваний сорт, ладна роками прикладати зусилля, — розповідає Алла Чорногуз, 56 років, голова правління Української спілки ірису із села Погреби Кременчуцького району Полтавської області.

Спочатку збирала сорти з усього світу. Потім почала створювати власні. Вивела понад 70.

— Для цього треба знати родовід схрещуваних сортів і мати мету. Якщо не запланувала кінцевий результат, не отримаю оригінальну квітку. Це роки роботи. Починаючи від вибору пари для схрещування і до відібраного сіянця, готового до офіційної реєстрації.

Після запилення позначає на бирках, який сорт з яким схрещувала. Дозріле насіння сіє і чекає цвіту нового сіянця три роки. Отримані сорти не поступаються імпортним. Особливо за стійкістю до хвороб і погодних умов. Сорти реєструє в Американській спілці ірисів, що фіксує новинки цих квітів в усьому світі. Найвідоміший сорт Алли Чорногуз — Танго журавлів. У нього персикові квіти із гофрованими пелюстками. Також упізнаваний Деренівська купіль, названий на честь санаторію. Має рожевий цвіт із блакитними помпонами. Обидва — з високим стеблом.

— Є в мене сорт Раїса Кириченко (названий на честь української співачки. — ГПУ). Для його реєстрації брала дозвіл у її чоловіка. Світло-бузкові та кольору фуксії пелюстки нагадують концертну сукню зірки.

Радить висаджувати іридарій — клумбу ірисів. У ній поєднати сорти різних розмірів і часу цвітіння. Краще не садити під деревами. Там застоюється вода й мало сонця. Від цього іриси не цвітуть, випрівають і заражаються гниллю.

— Ірис — рослина першої половини дня. Це швидше сухолюб, ніж любитель вологи. Від надлишку води може з'явитися гниль. Не любить він глибокої посадки — будуть дрібні квіти. А може й взагалі не зацвісти.

Садить іриси у травні. Добре ростуть на ділянці після ромашок, троянд. Найгірші попередники — цибуля, часник, гладіолуси, лілії, нарциси. Після цвітіння квітконоси обрізає і ці місця посипає попелом. Листя зрізує восени. Підживлює іриси двічі на рік — у березні азотними й калійними добривами, у вересні — попелом. Курячий послід не бере, бо від нього кущі збуяють.

6 років створював Геннадій Мамченко із Прилук Чернігівської області сорт ірисів Героям Небесної Сотні. Квітка заввишки 70 см, бежево-фіолетова з борідкою. Зазвичай виведення сорту розтягується на сім-вісім років. Стільки треба для перевірки всіх ознак

Зараз ви читаєте новину «Українські іриси реєструють в Америці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі