Тропічну глоксинію розмножують листям

Автор: ФОТо НАДАЛА СВІТЛАНА ЯКОВЕНКО
  Глоксинії підходить садова земля, але пишніше цвіте у ґрунті для фіалок. Потребує зволоженого повітря
Глоксинії підходить садова земля, але пишніше цвіте у ґрунті для фіалок. Потребує зволоженого повітря

Рослина зимує в темряві

— Восени добре розмножувати вазони. Колись більше було драцен і фікусів. Зараз мода на квітучі. Тільки не з дрібним цвітом, а з великими бутонами, — каже Світлана Яковенко, 40 років, із міста Біла Церква Київської області. 10 років розмножує кімнатні рослини.

Вирощує тропічну глоксинію. Це багаторічник із квітками, як грамофони. Розпускаються одна за одною і цвітуть букетом із травня до вересня. Краще квітне на східних або західних вікнах.

— Маю махрову глоксинію, випускає за раз 20 бутонів. Її не продаю. А от листки-дітки по 20–25 гривень на базарі беруть охотно.

За рік вони розростаються. Випускають до 10 ворсистих листків розміром з долоню. Вже з них можна садити нові кущі. Відрізати листок, поставити на добу у воду й посадити. За місяць укоріниться й почне рости.

— Глоксинію легко доглядати. Вирощувати може навіть новачок. Підходить садова земля, але пишніше цвіте у ґрунті для фіалок. Він містить торф. Я й сама змішую землю для посадки. Беру по дві частини дернової, торфу й одну частину піску.

Куплену рослину не треба одразу пересаджувати. Має постояти три тижні, щоб звикла до нового приміщення. Спочатку беруть горщик не набагато більший, ніж склянка.

— Є багато видів глоксинії. Більшість у мене пухнасті й ребристі. Кінці у пелюсток хвилясті. Новинка — Білява Жизель. У неї білий цвіт, густо всипаний фіолетовими цятками. Нагадують веснянки на обличчі. Серединки жовті.

Рослина любить світло, але пряме сонячне проміння обпече листя. Під час цвітіння у вересні вазон підживлює міндобривами. На зиму "вкладає" спати. Стан спокою має тривати три місяці. Без цього не зацвіте великими оксамитовими дзвіночками. Листя пожовкне і всохне. Обрізає його на висоті 2 см та очищає коріння від ґрунту, щоб не пошкодити паростки. Садить у нову землю й ставить у темне місце. Або кладе глоксинію в поліетиленовий пакет із мокрою тирсою.

— Якщо засинає в жовтні, то оживає в лютому. Поступово нарощує листки й зацвітає, — каже Світлана Яковенко.

Глоксинія любить зволожене повітря. Але не можна мочити листя. Тому кущі не обприскує, а ставить поряд миску з водою. Раз на два тижні використовує комплексні добрива для кімнатних квітучих рослин, доки листя не почне підсихати. Тоді підживлення припиняє.

Зараз ви читаєте новину «Тропічну глоксинію розмножують листям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі