Кущі винограду формують у кінці квітня

Автор: ФОТО НАДАВ МИХАЙЛО ШУДРАВИЙ
  Михайло Шудравий із селища Войнилів Калуського району Івано-Франківської області радить підв'язувати лозу до натягнутого горизонтально дроту. Так пагони рівномірно отримуватимуть сонячне проміння
Михайло Шудравий із селища Войнилів Калуського району Івано-Франківської області радить підв'язувати лозу до натягнутого горизонтально дроту. Так пагони рівномірно отримуватимуть сонячне проміння

На одному залишають 35 вічок

— Під час осінньої обрізки залишаю пагони про запас. Навесні дивлюся, чи лоза нормально перезимувала, й остаточно формую кущ. Не чекаю, щоб усе листя розкрилося, бо пагони сильно пускатимуть сік, — розповідає Сергій Галаг, 51 рік, з міста Вашківці Вижницького району Чернівецької області.

Рух соку залежить від прогрівання землі. Цьогоріч воно пізнє. Тільки тепер почали виноградарі формувати кущі лози. Вони мають бути не загущені. Так формуватимуться великі грона, а не багато пагонів.

— Розділяю багаторічні гілки — по дві ліворуч і праворуч. Більше кущеві не треба, — розповідає 55-річний Михайло Шудравий із селища Войнилів Калуського району Івано-Франківської області. — Потрібно правильно розподіляти навантаження. На нових гілках залишити три вічка, а на старих — 10. На кущі повинно бути не більш як 35.

Прив'язує лозу до натягнутого горизонтально дроту. Не туго — враховує майбутнє потовщення пагона.

— Найбільша помилка садівників — не підв'язують лозу. Без цього верхні два-три вічка сильно поростуть, бо потягнуться до сонця, а нижні не прокинуться. Будуть слабкі й не дадуть урожаю.

На початку літа корисно виноград обприскувати добривами. Будуть більші ягоди й міцніший кущ. Зможе втримати важкі грона. Розводить у 10 л води 40 г сечовини, 20 г лимонної та 15 г борної кислоти. Розчин має потрапляти на нижній бік листя. Там поживні речовини засвоюються краще.

— Від такої обробки виноград дасть щедрий урожай, — каже Сергій Галаг. — Проте не варто чекати, що ягоди будуть великі, як помідорини. Такі родять тільки в гібридних формах, але вони не солодкі. Тому цей виноград не годиться для приготування вина, бо треба досипати цукор для бродіння.

На вино та соки підходять технічні сорти Аліготе, Мерло, Красень, Кристал, Магія, Голубок. Хоч ягоди дрібні, зате солодкі й ароматні.

Зараз ви читаєте новину «Кущі винограду формують у кінці квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі