понеділок, 27 серпня 2007 14:42

Зірками карамболи прикрашають десерти

Автор: фото: reuters/Sukree Sukplang
  Хлопчик у Бангкоку, столиці Таїланду, наглядає за плодами дуріану, бо їх не можна зберігати в закритому приміщенні. Дуріан — це король фруктів і найсмердючіший у світі плід. Його запах порівнюють із тухлим м’ясом. Таксисти відмовляються підвозити клієнтів
Хлопчик у Бангкоку, столиці Таїланду, наглядає за плодами дуріану, бо їх не можна зберігати в закритому приміщенні. Дуріан — це король фруктів і найсмердючіший у світі плід. Його запах порівнюють із тухлим м’ясом. Таксисти відмовляються підвозити клієнтів

"У нашій сім"ї є одна традиція: як хтось куди їде чи отримує преміальні, то купує екзотичний фрукт, — каже чернігівка Олена Юдицька, 21 рік. — Правда, з цією екзотикою потрапляли в різні оказії. Років сім тому батько з братом Сергієм їздили до сестри у Ніжин і купили там кокос. Сергій усю дорогу віз його на витягнутих руках, боявся розбити. Удома ж той кокос молотком і цвяхом довелося роздовбувати. А авокадо вкусили й виплюнули. Батько потім мужньо доїдав по скибочці вранці і ввечері".

Киянка Людмила Василівська, 20 років, вважає, що скуштувати треба все. Вона працює продавцем у відділі фруктів столичного "Мегамаркету" біля метро Шулявська. Екзотику купувала з цікавості.

— Щоб знати, які ті заморські фрукти на смак. Що смачне, а на що не варто гроші викидати, — додає Людмила. — Найбільше мені кумкват сподобався. Це такі маленькі продовгуваті фрукти, схожі на апельсинчики. Зі шкіркою їх їсти навіть корисніше. Зверху — солодкий, як помаранч. А всередині кислий, наче лимон. Коштує 83 гривні за кілограм.

Фрукт тамаріло Василівська не радить купувати, бо він гіркий. Карамболу можна брати лише для прикрашання салатів. Кактуси, каже, треба вибирати жовті і м"які.

— А от пітахайю ще не куштувала — хоробрості не вистачає! — Людмила показує на круглий рожевуватий фрукт. — Він у нашому магазині нещодавно з"явився.

Авокадо дівчині не сподобався. Але доїла весь, намазуючи на чорний хліб і посипаючи сіллю.

— Його в нас найбільше купують, щодня поповнюю полицю, — веде далі продавець. — Мабуть, багатьом подобається. Покупці вибирають найм"якші.

Киянка Альбіна Коломієць, 43 роки, каже, авокадо їй теж не подобається, і кладе у кошик коробочку вітчизняної полуниці.

— А гостям сподобався. На Новий рік готувала салат з авокадо. Розрізала його на дві частини, —Коломієць бере з полиці плід, схожий на темно-зелену грушу. — Вийняла ложкою м"якоть, порізала її кубиками, змішала з креветками, петрушкою та кропом. І все знову запхала в авокадо. Збризнула лимонним соком і прикрасила майонезом.

З екзотики Альбіні Коломієць найбільше сподобалися каштани, що продають у маркетах по 38 грн. Їх киянка підсмажувала в духовці.

— Вони сохнуть, і шкірка сама тріскається, — веде Коломієць. — За смаком нагадують солодкуваті горіхи.

Екзотичні фрукти дуже соковиті

На 100 гривень у столичних супермеркетах можна купити для проби сім-вісім різних екзотичних фруктів. Плоди продають найчастіше поштучно, хоч деякі й на вагу.
Найдорожчий фрукт — помаранчевий колючий ківано. У "Мегамаркеті" 1 шт. коштує 28,62 грн. Він схожий на роздутий кактус, а всередині — зелене желе з огірковим насінням. Куштувати таке було страшно. Проте на смак він виявився приємним — огірок і ківі в одному плоді.
Карамбола (1 шт. — 9,72 грн) теж нагадує видовжений кактус без колючок. Якщо розрізати його впоперек — виходить світло-зелена водяниста п"ятикутна зірка з тонкою шкіркою. Ріжеться легко, тоненькими шматочками. Інколи трапляються продовгуваті кісточки. Їх треба обережно вибирати ножем. Карамбола майже не має смаку, трохи  нагадує недозрілі білі порічки.
Плід їстівного кактуса (1 шт. — 6,54 грн) дивний і на колір, і на смак. М"яка кількаміліметрова шкірочка легко відділяється від оранжевої м"якоті з дрібними твердими кісточками. Cмак нагадує солодку спілу грушу.
Волохаті горіхи у "Сільпо" по 78,99 грн за 1 кг виявилися рамбутанами. Міцний панцир легко розкривається ножем. Усередині "їжака" — молочно-біла желейна ягода з продовгуватим горішком. За смаком схоже на приторний виноград. Колезі здалося схожим на торт "Наполеон". Горішок теж смачний. Щоправда, половина куплених плодів під панциром були гнилими.
Пепіно схожий на жовту грушу. Фрукт за 12,99 грн за смаком — наче несолодка диня.
Їсти тамарило — фрукт малинового кольору (1 шт. — 7,99 грн) — треба без шкірки. Вона хоч і тонка, але гірка. Першу скибочку, що вхопили зі шкіркою, довелося довго запивати водою. Тамаріло легко чиститься, але все одно трохи гірчить. За смаком нагадує аґрус зі смородиною.
Усі екзотичні фрукти дуже соковиті.

Зараз ви читаєте новину «Зірками карамболи прикрашають десерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі