середа, 22 листопада 2006 16:11

Заморожені овочі готують десять хвилин

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянка Лариса Яківна з 4-річною онукою Олександрою вибирають заморожені вагові овочі для рагу в столичному магазині ”Патерсон” на вулиці Малиновського, 12
Киянка Лариса Яківна з 4-річною онукою Олександрою вибирають заморожені вагові овочі для рагу в столичному магазині ”Патерсон” на вулиці Малиновського, 12

Нещодавно у столичних магазинах мережі "Фуршет" та ТЦ "Патерсон" з"явилися вагові заморожені овочі та фрукти. Раніше їх продавали лише в розфасованих пакетах. Ціна городини — 11–20 грн/кг.

У "Фуршеті" на вулиці Старовокзальній біля холодильників багато людей. Вибирають напівфабрикати  — котлети, ковбаси, м"ясо, рибу, пельмені, вареники та млинці. По центру від головного проходу — заморожені овочі та фрукти. Ліворуч — розфасовані в пакети, праворуч — вагові.

— Коли літні овочі закінчуються, купую заморожені, — каже ефектна блондинка в чорному пальті з білим шарфом. Жінка придивляється до цінників. — Це швидко, дешево й корисно. Не треба з ними возитися — чистити та нарізати. Узяв жменю — приправив супчик чи рагу. От вагові я бачу вперше, — розповідає Ірина. Називати своє прізвище соромиться. Каже, все життя пропрацювала на телебаченні й оператори її засміють. — Порівнюю, що вигідніше. Розфасована 400-грамова упаковка моєї улюбленої спаржі коштує шість гривень, а на вагу — 11 за кілограм. Ще я купую горошок. Ваговий тут дорожчий за розфасований.

Із заморожених овочів Ірина варить суп-пюре. Спочатку готує м"ясний бульйон із лавровим листом та цибулею. Картоплю, селеру та моркву вкидає цілими. Зварені овочі натирає на тертушці, чекає, доки закипить кашка. Тоді з бульйону виймає цибулю та лавровий лист. Суп солить, перчить і додає шматочок вершкового масла. Посипає суп-рагу зеленню та жменею заморожених овочів.

Ваговий горошок дорожчий за розфасований

— Приходжу з роботи пізно. Не маю часу на довгі приготування гарнірів. Тому відварюю сосиску або сардельку. Нарізаю її кільцями, посипаю горошком, розігрітим на пательні, іноді поливаю майонезом. Смакота! Із овочів, приготованих на пару, можна й олів"є зробити, — додає. Жінка помічає заморожену полуницю за 19,50 грн/кг. — Із фруктами теж  швидко впораєтеся: купуєте до них листове тісто, начиняєте полуницею з цукром, замотуєте рулетом, ставите в духовку — і пиріг готовий.

Ірина бере упаковку горошку та 500 г вагової спаржі. Йде до кас. За хвилину до вагових овочів підходить 70-річна Світлана Ковалькова. Жінка не затримується біля них, повертається праворуч і підходить до розфасованих.

— Заморожені овочі брати зручно, — каже Світлана Георгіївна. — Що не росте взимку, можна знайти в холодильнику. Були б вдома морозилки, то й сама влітку заморозила. Мій син дуже любить рагу. Овочі в страву кидаю нерозморожені, варю не більше 10 хвилин. Інакше вони розваряться, стануть несоковиті, втратять вітаміни.

Шеф-кухар паб-ресторану "Мама, не горюй" (вул. Січневого Повстання, 3) Алла Граділь, 26 років, із заморожених овочів радить приготувати вітамінне рагу. Для цього необхідно придбати різнокольорову суміш. У ній може бути капуста брокколі та цвітна, молода морква, баклажани, кабачки, спаржа, квасоля, горошок, кукурудза і селера. Овочі потрібно викласти на друшляк і приготувати на пару. Через 10 хвилин заправити вершковим маслом, натертим на дрібну терку часником, посолити і вижати кілька чайних ложок лимонного соку.

— Найкраще готове рагу, а також м"ясо та рибу приправляти горіховим соусом, — радить Алла Анатоліївна. — Змішайте 50 грамів оливкової олії, 10 грамів оцту "Бальзамік", 10 грам французької гірчиці "Дижонська", п"ять грам меду та 25 грам просмажених і подрібнених горіхів. Це можуть бути лісові, грецькі чи фісташки. Такий соус у щільно закритій банці стоятиме понад тиждень.

Я теж приготувала овочеве рагу із заморожених овочів. Відварила їх на пару. У воду додала червоний та чорний перець, лавровий лист — для аромату. Приправила вершковим маслом і майонезом. Готові овочі були соковиті, а рагу за смаком нагадувало салат олів"є.


Скільки коштують вагові фрукти та овочі (грн/кг)



   "Фуршет" "Патерсон" 
 вишня без кісточок  19,82  —
 малина
 —  22,77
 полуниця  19,50  —
 капуста брокколі  19,08  16,25
 брюссельська капуста  12,96  14,07
 цвітна капуста  16,74
 13,04
 суміш овочів для смаження  15-17  11,77
 горох садовий  18,12
 —
 спаржа  11  10,76
Зараз ви читаєте новину «Заморожені овочі готують десять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі