пʼятниця, 20 січня 2006 17:33

Вибираємо шампанське

 

Напередодні свят алкогольні відділи магазинів нагадують базар. У супермаркеті "Велика Кишеня" на проспекті 50-річчя Жовтня крізь натовп людей не можна було пробратися. Вибираючи шампанське, покупці подовгу стояли перед пляшками — дискутували, сперечалися з консультантами.

Поки я годину спілкувалася з працівниками маркету, якийсь чоловік довго вибирав між "Артемівським", "Союз Віктаном" та "Французьким бульваром". Тричі звертався до консультантки. І хоч вона радила "Артемівське", довго вертів у руках пляшку "Союз Віктану".

Поряд три жінки консультували одна одну, демонструючи свої знання про марки:

— Я люблю напівсолодке, — каже одна. Очі її метушливо забігали по винному стелажу і вона розгубилася. — ...а брюти хороші?  Зрештою, за півгодини жінка вибрала "Советское" від Київського заводу шампанських вин (КЗШВ).

Продавцям-консультантам магазину нелегко. У грудні в чотири рази збільшився асортимент кожної марки. Розгублені покупці не знають, що купити, доводиться детально пояснювати.

Купують брют, а потім приходять і кажуть: "Воно кисле!"

— Запитують напівсолодке, а купують брют. Потім приходять і кажуть: "Воно кисле!" — обурюється консультант відділу Катерина Пономаренко, 21 рік.

Пані Катерина запевняє, що головне — визначитися, смак якого вина вам подобається. Є солодке (10% цукру), напівсолодке (8% цукру), напівсухе (5%), сухе (0,8–2%), брют (0,3–1,5%). Серед покупців традиційно популярне напівсолодке, солодке біле, менше — напівсухе, сухе та брют.

— Експерти дійшли висновку, що брют — справжнє шампанське, — каже представник Артемівського заводу Жанна Бережанська. — У брютах тільки натуральна основа з найкращих сортів винограду і незначний вміст цукру.

Інша відмінність між сортами шампанського — колір. Буває біле, рожеве та червоне. Біле отримують з білого винограду, червоне — з темних сортів, а рожеве — при змішуванні обох. У Європі виробляють і п"ють переважно класичне світле шампанське. Червоне — скоріше екзотика. Здебільшого, не надто необізнані у винах споживачі не відрізняють світле та червоне шампанське за смаком. Відзначають лише, що червоне більш насичене і терпке.

У Європі виробляють і п"ють переважно світле шампанське

Найпопулярнішою маркою, за спостереженнями консультантів алкогольних відділів маркетів, залишається "Советское" шампанське київського заводу. До Нового року КЗШВ випустив його зі святковою блакитною етикеткою. Люди також охоче купують "Артемівське" та "Французький бульвар". "Золота Балка" та "Одеса" — менш популярні. А "Союз Віктан" купують ще рідше. Так само й дорогі молдавські, грузинські та французькі брюти. Їх вибирають тільки справжні поціновувачі цього напою.

— Купуючи шампанське, завжди звертаю увагу на виробника, етикетку, ціну, а потім на пробку — ділиться досвідом покупець Олександр Корінний, 21 рік, — інколи спостерігаю, хто що купує. Може, люди вже спробували, а я проґавлю хорошу марку.

— Скільки людей, стільки смаків, — каже знайомий бармен, який знається на якісному шампанському. — Але справжнє роблять тільки у Франції — "Шампань". Решта — це ігристі вина.

Зі свого досвіду він радить при покупці обов"язково звертати увагу на пробку. Якщо вона із цільного корка — шампанське якісне.

Середні ціни на ігристі вина (грн)

 "Одеса"  11–17
 "Французький бульвар"  11–17
 "Золота Балка"  14–18
 "Советское"  14
 "Артемівське"  17–23
 "Багратіоні" (Грузія)  34
 "Крікова" (Молдова)  63
 "Піно Нуар" ("Новий світ")  63
 "Моєт&Шендо" (Франція)  359


На що звертати увагу

Кримська ТМ "Логос" своє шампанське захищає від підробок за допомогою зображення монаха, яке з"являється на етикетці, коли пляшка охолоджується. А фахівці потужних українських заводів шампанських вин — Артемівського та кримського "Новий Світ", вибираючи новорічний напій, радять звертати увагу на етикетку. Вона має бути чітко надрукована, містити повну адресу виробника та дату виготовлення. А також на корок. Якісне шампанське закрите дерев"яним корком, а не пластмасовим.


"Новий світ" випустить елітне шампанське

У новому році завод шампанських вин "Новий Світ" випустить елітне шампанське "Парадізіо" (рай) та "Коронаційне". Піар-менеджер заводу Олена Архіпцева, 35 років, розповіла, що напій буде з найкращого білого винограду сорту шардоне.

Дизайнери ще працюють над пляшкою для новинки. Вино надійде в продаж з 10 січня й коштуватиме 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Вибираємо шампанське». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі