Перед інавгурацією 44-го президента США визначили 10 улюблених страв Барака Обами. Він любить гострі страви й віддає перевагу італійській, китайській та індійській кухням. Деякі зі страв президентського списку можна приготувати вдома.
— За теперішніх умов безгрошів"я вони не надто вдарять по кишені, — читає американський перелік страв киянка Олена Шульгевич, 30 років. На першому місці в списку Обами "Запаморочливе чілі з телятиною". — Чула, у президента є власний рецепт приготування цієї страви. Вона має бути гостренькою і смачною. Але на дорогу ніжну телятину зараз не можу гроші викидати, бо ні за що буде до роботи добиратися.
Далі йде піца з грибами, часником і м"ятою. Її Обама завжди замовляє в улюбленому італійському ресторані в Чикаго.
— Італійська — то дуже тоненька піца, я теж від такої не відмовилася б, — коментує Олена. — Цікаве поєднання грибів і м"яти. Спечу навесні чи влітку, як зелені й печериць на базарі більше з"явиться. Бо ці бідненькі гриби зараз на ринку примерзлі, а в маркетах довго лежать, аж сіро-чорні.
Читає, що треті в списку — бургер і чіпси.
— Ну, це взагалі фаст-фудівська їжа, калорійна і нездорова. Будучи президентом, я б не зізналася, що таке люблю. Обожнюю бургери з м"ясом і яйцем. Але роблю їх удома. Куплену круглу булочку розрізаю і кладу шматок смаженої, можна жирнуватої, свинини. Змащую майонезом чи трохи гірчицею й кладу смажене яйце. Якщо є зелень, її теж туди. Або пластинку солоного чи свіжого огірка.
Четверте і п"яте місця — за солодким картопляним пирогом і медовими грушами з пармезаном і руколою.
— Картоплі вдома вдосталь, і рецепт, гадаю, буде простенький. То зараз його і приготуємо швиденько, — Олена шукає в Інтернеті рецепт.
Поки йде пошук, дочитує список. Шості — креветки з коріандром із китайської кухні. Під номером сім індійська страва — карі зі шпинату й сочевиці.
— Креветки майже вдвічі подорожчали. А шпинат із сочевицею в піст готувала — літня зелена страва вийшла. Звичайно, на обамівську вона не схожа.
Пиріг вийшов дуже м"який
Каже, що відварену сочевицю додала в пательню до шпинату з подрібненою і підсмаженою з часником цибулею. За 5 хв. перемішала її зі сметаною, поперчила і тушкувала ще 15–20 хв.
— Далі — мексиканські курчата з гострим соусом, омлет по-іспанськи з дрібно порізаним м"ясом, посмаженим з овочами. Курка вже набридла, омлети ж завжди в моді.
Замикає десятку тунець і чілі зі свіжим кокосовим салатом. Олена зауважує, що такої страви ніколи не куштувала.
— О! Рецепт солодкого пирога знайшовся! Як і передбачала, нічого складного і дорогого — картопля, цукор, молоко, яйця і масло. Зготую, але куштувати першою не буду.
Для улюбленого пирога президента Америки Олена відварила картоплю і потовкла її на пюре.
— Щоб спростити роботу, тісто змішаємо в блендері. — Шульгевич відмірює півтори склянки картопляного пюре й наповнює блендер.
Розтоплює в мікрохвильовці 2 ст. ложки вершкового масла і виливає до картоплі. Додає туди два яйця, півтори склянки молока, склянку цукру й дрібку солі.
— За рецептом цукор треба брати коричневий і на півсклянки більше. Але і так піде. Кориці й імбиру не маю. Їх треба по половині чайної ложки.
Олена вмикає блендер і збиває тісто 2–3 хв. Воно виходить жовте і рідке. Тісто жінка виливає в пательню і ставить у розігріту духовку. За 10 хв. вогонь зменшує. Страва готова за 30–40 хв.
Американський пиріг вийшов дуже м"який. Його довелося розрізати і частинами знімати з петельні. Знизу і з боків тісто набуло коричневого кольору і взялося хрумкою скоринкою.
На смак картопляний пиріг дуже солодкий, із вершковим смаком.
— Нагадує бабку, — куштує страву сестра Олени. — Думаю, яблука в пирогові теж не завадять. Чоловікові має сподобатися.
У столиці Азербайджану Баку продають торт "Обама". Він шоколадний, политий чорним шоколадом. Коштує майже 140 грн.
Тим часом у Китаї хочуть випускати локшину швидкого приготування, каву, палички для їжі "Барак Обама". Ім"я президента США планують використати 16 компаній.
Тим часом фармацевтична фірма в Китаї продає йод і медичний спирт з іменем Обами.
Фрукти для Кім Чен Іра привозять з Таїланду
Кухарі глав держав не поширюють інформацію про кулінарні уподобання підопічних. Але відомо, що президент Грузії Михаїл Саакашвілі часто снідає стравою мегрельської кухні — еларджі. Для його сніданку відварюють до готовності кукурудзяну крупу. Її посипають борошном із кукурудзи, додають тертого сиру сулугуні й варять іще 5–10 хв.
Кубинський лідер Фідель Кастро любить морські продукти. Улюблена страва — "Аррос кон камаронес". Для її приготування відварюють 250 г рису. У змащеній олією формі його запікають у духовці. Перед подачею поливають підливою зі смажених на олії цибулі, петрушки, часнику, солодкого перцю. Порошок карі й борошно розводять 250 г води й виливають на овочі. У соус додають м"ясо вареного лангуста, хвости крабів і тушкують.
Морепродукти для глави Корейської Народно-Демократичної Республіки Кім Чен Іра привозять з Японії, фрукти — з Таїланду, пиво — з Чехії, віскі — з Шотландії. Лідер країни любить рисові кульки, фаршировані редькою та огірками. Для страви варений рис викладають на листки водорості норі. Посередині — подрібнені авокадо з огірком, усе закручують у рол.
Колишній лідер Китаю Мао Цзедун віддавав перевагу свинині по-пекінськи. Відварене й охолоджене м"ясо для страви нарізають тонкою соломкою, смажать із пагонами часнику, тушкують з болгарським перцем, соєвою пастою, вином і цукром.
Коментарі