понеділок, 23 квітня 2012 05:00

У пиріг нарізають кілограм яблук

Автор: фото: Вікторія Цимбаліста
  Тісто для струдля розкачують до одного міліметра. У начинку кладуть вишні, сир, цедру чи апельсиновий джем. Випікають півтори години
Тісто для струдля розкачують до одного міліметра. У начинку кладуть вишні, сир, цедру чи апельсиновий джем. Випікають півтори години

37-річна львів'янка Галина Павлишин використовує яблука до трьох різних пирогів. Каже, це найуніверсальніша начинка, підходить до всякого виду тіста.

— Торік був хороший врожай на яблука. Маємо дачу в Заліссі під Львовом. Там великий сад. Фруктів багато зібрали. От і стала згадувати старі добрі рецепти. В нас у сім'ї люблять солодке. І кожен щось своє. Діти пісочне тісто — воно хрумтить та солодке. До такого начинка з яблук і сиру в самий раз. Часу хіба сама випічка в духовці займає, а приготування — півгодини.

Веде на кухню, одягає фартух. Береться просіювати борошно.

— Так пишніше тісто буде. Півлітра візьму до струдлів, ще пів — до яблучного із сиром. Яблук треба по кілограму на кожен пиріг. Перше замішу струдель. Най трохи постоїть у холодильнику. Тоді тісто краще качатиметься.

Бере яйце, збиває із 2 ложками цукру. Розтоплює на плиті 50 г соняшникового маргарину, охолоджує. Ложку молока та сметани розмішує з пів чайної ложки соди. Все вливає до яйця, додає ложку рафінованої олії. Поступово досипає борошно.

— Із цієї порції вийде два струделі. Можна її вдвічі збільшити. Тісто розділю на частини. Розкатаю до товщини 1 міліметр. На один лист виложу порізані дрібними кубиками яблука, додам зо 3 столові ложки родзинок, посиплю трохи цукром. Трохи кориці в порошку і кусочками масла до начинки, щоби додавало вершкового аромату та соковитіше було. Другий зроблю з яблуками й вишнями. Можна ще апельсинової цедри, вистояної в цукрі, або апельсиновий джем. Тоді міцніший смак виходить. Струделі скручую у рулет і в духовку. Печеться півгодини при температурі 180 градусів. Як вийму, ще гарячими посиплю цукровою пудрою.

Доки випічка у духовій шафі, господиня місить яблучник із сиром.

До півлітра борошна, змішаного із чайною ложкою порошку до печива, тре пачку маргарину. Додає одне яйце, жовток та 200 г цукру. Замішує тісто і ставить у холодильник. Готує начинку.

— До сиру головне додати масла і яйця, щоби не дробився. Смачний він сам по собі. Так як у пляцку будуть ще й яблука, то сиру потрібно десь із півкіло. Як є менше — нічого страшного. Даю два жовтки, цукру 200 грамів, 3 ложки масла, родзинок, соку лимона. Окремо збиваю на піну білки. Яблука чищу і ріжу плюстерками, посипаю цукром, додаю окремо збитий білок. На дно тортівниці на товстій терці тру частину тіста, далі викладаю яблука. Потім — сир. Зверху знову тру тісто. В духовці сидить до 1,5 години при температурі 150 градусів.

Кростату печуть із різними начинками

Пиріг кростату Галину Павлишин навчила пекти подруга, яка п'ять років працює в Італії.

— Каже, що це фірмовий пиріг її господині. Вона його пече з різними начинками — полуничною, сирною, персиковою, ананасовою. Ну, а я пані українська, тому начинка в мене традиційна — яблучна.

До тіста бере яйце, 3 ст. л. цукру. 200 г маргарину перемішує із 0,5 кг борошна. Додає на кінчику чайної ложки солі та 2 ст. л. води. Замішує тісто.

— Поки ріжу яблука, ставлю його на холодне. У тортівницю викладаю частину тіста, зверху порізані дольками яблука, скроплені лимонним соком та пересипані цукром. Накриваю тістом у вигляді решітки.

 

Зараз ви читаєте новину «У пиріг нарізають кілограм яблук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі