— У дорогих китайських ресторанах зовсім немає загальних залів, як у нас, — каже 35-річний Василь із Києва. Чоловік із колегами їздив у відрядження до Китаю. Відвідав Харбін і Пекін. Обідав у ресторанах.
Китайці люблять ходити у такі заклади сім"ями. У приміщенні стоїть один великий круглий стіл із 15–20 стільцями.
— На застеленому скатертиною столі є менше у діаметрі коло, наче з прозорого скла, — веде далі Василь. — Із країв офіціанти розставляють замовлені страви. Коло повільно крутиться, а ти набираєш собі в тарілку, чого хочеш. Маєш чекати, доки вподобаний салат дійде до тебе.
Порції замовляють на вагу. Приносять швидко. Складну для приготування страву чекають максимум півгодини.
— А замовити можна все — від овочів і свинини до морських чудовиськ, — розповідає киянин. Потім додає, сміючись: — Але китайське пиво зовсім не п"янить. Після горілки воно не "полірує" — це ми з колегами перевірили на собі.
Горілку на стіл не ставлять. Наливають її лише офіціанти. Столик обслуговують троє-четверо працівників ресторану. Із них один або два завжди присутні в залі.
— Навіть якщо впала серветка, офіціант кидається її піднімати, — усміхається Василь.
Коментарі