— Окрошка — улюблена страва мого чоловіка. Зараз роботи — тільки встигай: город, сад, обійстя. Вбігає розпашілий знадвору — відразу в холодильник до каструлі. А цей суп і спрагу втамує, і голод. Чоловік їсть окрошку з весни до пізньої осені. Лише на зиму роблю перерву — гарячими борщами його загодовую, — сміється Ольга Івченко, 45 років, із Черкас.
— Готувала сотні варіантів окрошки — на квасі, сироватці, кефірі. Так от на кефірі мені подобається найбільше. А чоловік на сироватці полюбляє. Додавала варений червоний буряк, оливки. Експериментувала з м'ясом: то курятину клала, то яловичину, а то й просто ковбасу. Найголовніший секрет — класти більше зелені. Беру не менше п'яти пучків.
Зелену цибулю, петрушку, кріп ретельно промиває. Дрібно-дрібно кришить. Посипає сіллю.
— Щоб гарненько пустили сік, слід їх добряче пом'яти з сіллю. Тоді юшка буде густа, тягуча і смачна. Окрошка — найкраща холодна вітамінна страва. Насичує організм вітамінами, яких багато у весняній зелені.
Чотири яйця перетирає з 2 ч. л. гірчиці та меду.
300 г яловичини шинкує невеликими кубиками. Викладає в каструлю. Так само ріже дві картоплини, два огірки та пучок редису. Заливає літром кефіру, вливає з півлітра сироватки, додає 4 ст. л. сметани. Перемішує. Пробує. Вкидає кілька кружалець лимона.
Ставить окрошку в холодильник на дві-три години.
— Чим більше настоїться, тим смачніша буде.
Рибну окрошку заливають пивом
— Робила рибну окрошку на пиві, — говорить Ольга Івченко. — Для такої найкраще брати линок чи судак. Щоб м'ясо було не кістляве. А так практично те саме кришила. Зелень м'яла. Яйця з гірчицею та медом перетирала. А потім перемішала зі сметаною. Поставила настоюватися без заливки.
Замість кефіру додають холодне пиво. Але вже перед самою подачею на стіл, щоб не вигазувалося.
Коментарі