середа, 06 серпня 2008 14:51

У каві "Гаряча смола" горять терті горіхи

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Старша баристо столичної кав’ярні ”Золотий дукат” Марина Слободенюк пригощає новинкою — палаючою кавою ”Гаряча смола”. Її готують лише на вулиці Інститутській, 16
Старша баристо столичної кав’ярні ”Золотий дукат” Марина Слободенюк пригощає новинкою — палаючою кавою ”Гаряча смола”. Її готують лише на вулиці Інститутській, 16

Каву з полум"ям "Гаряча смола" і тістечка з марципанового тіста "Палаюче серце" за тиждень подаватимуть у кав"ярні "Золотий дукат" на столичній вул. Інститутській, 16, неподалік майдану Незалежності. Заклад працює чотири місяці, там варять і продають до 40 сортів кави. Подібна кав"ярня є у Львові, незабаром з"являться в Харкові й Івано-Франківську.

— Ми купуємо тільки відбірну зелену каву, — каже керуюча закладом Ольга Майсон, 34 роки. — У нашій кав"ярні відвідувачі можуть купити й зелені зернята кави, і смажені. Їх тут же при замовникові обсмажать. Це займе близько години.

Справжні позолочені кавові зерна розкидані по підвіконню кав"ярні. У півметровому пісочному годиннику коричневі зерна кави. На барній стійці — зелені зерна у великих коньячних келихах і свіжа м"ята у вазі. У кожній залі — затишній, затемненій, декорованій камінням і деревом — виставлені кольорові картини. Вони намальовані шоколадом і продаються.

У пічці через віконце можна побачити, як смажиться кава. Її аромат чутно аж на вулиці.

— Наперед кавові зерна не насмажуємо, лише на замовлення, — сідає на масивний дерев"яний стілець Ольга. На спинці стільця вирізьблено кілька кавових зерен і напис "Дукат". — Поки відвідувач п"є каву, смажимо йому зерна. Замовити насмажити додому чи в офіс можна за номером телефону 254 07 15. Через годину-дві фреш-каву забирають.

Обсмажені зерна продають майже вдвічі дорожче за зелені. 100 г зелених "Ефіопія Сізан" коштує 6 грн, смажених у пічці — 17 грн. За горнятко кави заплатите щонайменше 10 грн.

Із часом зміниться меню, напої матимуть київські назви, носитимуть імена українських діячів. За замовленням кав"ярні над цим працює історик.

— Один із купажів кави обов"язково назвемо на честь актора Богдана Бенюка, — веде далі Майсон. — Це наш кум рідний! Він часто заходить випити горнятко кави "Гватемала". Кілька разів давав у нашій кав"ярні інтерв"ю.

Старша баристо (спеціаліст із приготування кави. — "ГПУ") Марина Слободенюк, 23 роки, приносить у прозорій чашці густу шоколадну масу з чайною ложкою на блюдці. Зверху вона посипана подрібненим чорносливом і тертими горіхами зі смужкою кориці.

— Це гірка королівська чоколяда, — пояснює керуюча. — Її їдять чайною ложкою. Подаємо її п"ять видів. Це наші секретні рецепти.

За стійкою баристо готує чоколяду "Любов та журба". Із маленьких глечиків у прозоре горнятко одночасно наливає густий білий і чорний шоколад. Вони не змішуються — права половина чашки має чорний колір, ліва — білий.

— "Любов і журба" мені найбільше смакують, — ділиться Марина Слободенюк. — Білий шоколад солодкий, а чорний гіркий — виходить дуже смачно. І гарно.

Ольга Михайлівна веде в дальній куток другого залу. Там за масивними щільними шторами кілька столиків і м"який куточок.

— Віп-кімната, — пояснює. — А ввечері вона перетворюється на кімнату для закоханих. Там хлопець просив руки у своєї коханої. Ми йому виліпили червоне серце з марципанового тіста й підпалили. Закоханий підніс його своїй дівчині. Для відмови у нас і гарбуз свій є, — Майсон показує сплетеного з лози гарбуза.

Баристо Марина несе скуштувати палаючу каву "Гаряча смола", її поки що немає в меню. Вогонь перетворює терті горіхи на коричневу присипку. Новинка коштуватиме 19 грн.

— Шарами у філіжанку наливаємо чорну каву, кладемо чимало пухких вершків, рідкий шоколад і кілька чайних ложок тертих горіхів — мигдалю з грецьким, — розповідає рецепт Марина. — Підпалюємо горіхи, вони добре горять і надають неперевершеного присмаку каві.

До запашного напою в "Золотому дукаті" безкоштовно пропонують схожі на драже зерна кави в шоколаді.

— Не всі знають, що їх можна їсти, — пригощає драже Майсон.

Шоколад швидко тане, а сухе зерно довго жується.

Річард Гір змішує молоті зерна з розчинним напоєм

Актриса Мерилін Монро мала свій рецепт кави. Вона насипала 1 ч. ложку молотої кави в кавоварку й заливала холодною водою. Не доводячи до кипіння, виливала в чашку й додавала 1 ст. ложку окропу. Далі лила 15 г хорошого коньяку й викладала збиті з цукром густі вершки. Зверху посипала корицею. Така кава солодка і не дуже міцна.
Каву за власним рецептом пила й принцеса Діана. На 4 порції потрібно 6 ст. ложок кавових зерен. Їх мелють до середньої величини, засипають у турку і варять до кипіння на розпеченому піску. Напій леді Ді пила з "цукрових" горняток. Для цього краї чашки змочували в ромі та вмочували в білий цукор. У горнятко кави додавали краплю кавового екстракту та 1 ст. ложку густого холодного кавового мусу. Шматочок лимона начеплювався на чашку чи клався зверху. Така кава міцна та гірка, до неї окремо подають цукор.
Голлівудський актор Річард Гір змішує в напої молоту та розчинну каву. 1 ст. ложку молотої кави він заливає холодною водою, кип"ятить у турці 2-3 хв. і розливає в чашки. До вареної кави додає 20 г розведеної в 4 ст. ложках води розчинної. Каву бажано брати одного сорту. Наверх викладає змішані та збиті до піни вершки з молоком. У напій також кладе кубик льоду з молока та вершків. Кава виходить не надто міцною, можна додати цукор.
Кавою Алли Пугачової в Росії називають напій з кардамоном. Співачці подобається такий. 1 ч. ложку кардамону 5 хв. кип"ятять у чотирьох чашках води. Охолоджують і ставлять у холодильник. За годину настоянку проціджують і на цій воді варять каву. У високі термостійкі склянки кладуть по великому шматку льоду, заливають гарячою кавою та прикрашають великими шматками свіжого або консервованого ананаса, зацукреними вишнями на шпажках.

Зараз ви читаєте новину «У каві "Гаряча смола" горять терті горіхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі